Chorvátsko bojuje proti invazívnym ázijským komárom nezvyčajne. Vypúšťaním neplodných jedincov

Úrady v chorvátskom hlavnom meste Záhreb sa snažia bojovať proti invazívnym ázijským komárom nezvyčajným spôsobom. Rozhodli sa totiž počas leta vypustiť dovedna 100-tisíc komárích samcov bez reprodukčnej schopnosti, vďaka ktorým by sa mala populácia nebezpečného druhu tohto hmyzu znížiť.

20.07.2023 16:06
Komár Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

Tento pilotný projekt záhrebskej mestskej samosprávy je zameraný na zníženie počtu invazívneho ázijského komára tigrovaného, ktorý je prenášačom chorôb ako horúčka dengue či vírusov zika a chikungunya.

Práve komárom tigrovaným sa v ostatných rokoch v Chorvátsku mimoriadne darí. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o dôsledok klimatickej zmeny, keďže vyššie teploty poskytujú tomuto invazívnemu hmyzu lepšie podmienky na rozmnožovanie.

Samce komárov, ktoré od júna a počas nasledovných troch mesiacov voľne vypúšťajú v Záhrebe, stratili reprodukčnú schopnosť po sterilizácii gama lúčmi v laboratóriu v Taliansku.

Po vypustení sa tieto neplodné jedince spária so samicami a znížia tak populáciu nebezpečných komárov v danej oblasti. Táto metóda sa na svete používa už niekoľko rokov proti rôznemu škodlivému hmyzu. Jej účinnosť na komároch v mestskom prostredí sa však stále len testuje.

Chorvátsko využilo takéto neplodné jedince na boj proti invazívnym komárom prvýkrát už vlani, a to na polostrove Istria na severe krajiny.

komár, malária, anopheles fenestus Čítajte viac Na Slovensko preniká komár šíriaci tropické choroby. Zatiaľ sa tu neusadil
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #komáre