Orbán hovorí o mieri a nakupuje samovražedné drony

Maďarský premiér Viktor Orbán opakovane tvrdí, že dodávky zbraní pre Ukrajinu v jej boji s ruskou agresiou nič nevyriešia. Jeho vláda však pokračuje vo vojenských nákupoch.

21.07.2023 07:57
dron, Hero Foto:
Kamikadze dron Hero-900.
debata (84)

Orbán sa rád stavia do úlohy mierotvorcu, Rusko kritizuje minimálne a Budapešť neposlala Kyjevu žiadne zbrane. Maďarsko však teraz nakúpi kamikadze drony v hodnote stoviek miliónov eur od nemeckej zbrojárskej spoločnosti Rheinmetall. Firma uviedla, že bezpilotné stroje dodá v rokoch 2024 až 2025.

Ódor o Orbánovi a ruských vojnových zločinoch na Ukrajine
Video
Zdroj: TV Pravda

Rheinmetall zdôraznil, že dron Hero je v praxi odskúšané a osvedčené zariadenie vyvinuté v rámci dohody o spolupráci s izraelskou obrannou technologickou spoločnosťou UVision Air. Zatiaľ ani jedna strana neoznámila, aký typ samovražedného bezpilotného stroja si Maďarsko objednalo. Webová stránka UVision Air uvádza, že ich je šesť rôznych.

"Všetky systémy Hero sú navrhnuté tak, aby fungovali v zložitých podmienkach bojiska, vrátane prostredia bez príjmu GPS alebo rušeného rádiového spojenia,“ tvrdí Rheinmetall.

Ukrajinci: Padajú iránske drony, želajte si niečo
Video
,,Kým v tomto videu padá zostrelený Šahíd, vy máte možnosť niečo si želať,“ napísalo ukrajinské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Twitter a pridalo záznam zostreleného iránskeho dronu.

Pre Maďarsko je Rheinmetall už takmer dvorným dodávateľom vojenskej techniky. Ako pripomenul portál Defense News spoločnosť tam vybudovala výrobný závod pre svoje bojové vozidlo pechoty Lynx. Budapešť za dve miliardy eur nakúpila viac ako 200 týchto strojov.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rusko #Viktor Orbán #Ukrajina #drony #vojna na Ukrajine #Putinova vojna