Tunisko odmietlo "diktát" MMF. V boji s infláciou a dlhom mu pomôže Saudská Arábia

Saudská Arábia vo štvrtok oznámila, že poskytne Tunisku finančnú pomoc vo výške 500 miliónov dolárov vrátane 100-miliónového grantu, keďže táto severoafrická krajina zápasí s ochromujúcou infláciou a dlhom.

21.07.2023 11:53
Saudská Arábia / Muhammad bin Salmán / Foto: ,
Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán
debata (16)

Oznámenie priniesli oficiálne saudskoarabské médiá a nasledovalo po návšteve tuniského ministra zahraničných vecí Nabíla Ammara, ktorý tento týždeň podnikol cestu po krajinách Perzského zálivu. Jeho cieľom bolo získať finančnú podporu.

Ammar sa zastavil aj v Kuvajte a Spojených arabských emirátoch (SAE). „Saudskoarabské kráľovstvo ponúka Tuniskej republike zvýhodnený úver a grant vo výške 500 miliónov dolárov,“ uviedla bez ďalších podrobností tlačová agentúra SPA.

Finančná pomoc pozostáva zo zvýhodnenej pôžičky vo výške 400 miliónov dolárov a grantu vo výške 100 miliónov dolárov, povedal vo štvrtok pre televíziu al-Arabíja saudskoarabský veľvyslanec v Tunisku Abdalazíz Sákir.

Tunisko zápasí s obrovskou infláciou a dlhom, ktorý sa odhaduje na približne 80 percent jeho HDP. Táto severoafrická krajina sa vlani v októbri v zásade dohodla s Medzinárodným menovým fondom (MMF) na poskytnutí takmer dvoch miliárd dolárov, ale rokovania sa medzičasom zastavili.

Tuniský prezident Kajs Saíd, ktorý v júli 2021 prevzal takmer všetky vládne právomoci, opakovane odmieta to, čo nazýva „diktátom“ MMF pred poskytnutím pôžičky. Saíd v nedeľu zopakoval, že odmieta požiadavky MMF, aby zrušil dotácie na základné produkty a služby, konkrétne na ropu a elektrinu, ako aj na reštrukturalizáciu sto štátnych podnikov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Tunisko #Saudská Arábia #finančná pomoc