Zelenskyj odvolal veľvyslanca v Británii, ktorý ho kritizoval. Pre nezhody odchádza aj minister kultúry

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal veľvyslanca v Británii Vadyma Prystajka. Výnos zverejnený na stránkach prezidentskej kancelárie síce neuvádza dôvody odvolania, ale list Ukrajinska pravda pripomenul, že veľvyslanec nedávno kritizoval hlavu štátu za "nezdravý sarkazmus" Zelenského výrokov na adresu britského ministra obrany Bena Wallaca. Agentúra AFP označila Prystajka za kľúčovú osobu vo vzťahoch medzi Kyjevom a Londýnom.

21.07.2023 12:00
Volodymyr Zelenskyj / Rishi Sunak / Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak pózujú na Downing Street 10 v Londýne v stredu 8. februára 2023.
debata (41)

Británia patrí k hlavným spojencom Ukrajiny, ktorá už 17 mesiacov čelí ruskej agresii. Minister obrany Wallace počas nedávneho summitu Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse vyzval Kyjev, aby svojim partnerom prejavoval viac vďaky za poskytnutú vojenskú pomoc namiesto ustavičného žiadania nových typov zbraní. Viac ukrajinskej vďačnosti by podľa ministra tiež uľahčilo rozhodovanie o ďalšej pomoci.

Ukrajinci chvália britské tanky
Video
Ukrajinské ministerstvo obrany sa poďakovalo Londýnu za podporu a dodávky tankov Challenger 2 a delostreleckých systémov AS90. "Ukrajinské tankové posádky dokončili výcvik v Spojenom kráľovstve a vrátili sa domov, aby pokračovali v boji proti ilegálnej invázii Ruska,“ informoval britský rezort obrany. / Zdroj: Britské ministerstvo obrany

Zelenskyj vtedy na tlačovej konferencii vo Vilniuse vyhlásil, že Ukrajina je veľmi vďačná Británii a jej ľudu za podporu. Dodal však aj pár viet na ministrovu adresu. „Zdá sa mi, že sme vždy boli vďační predsedovi vlády a ministrovi obrany. Len neviem, čo tým myslí, ako inak mám poďakovať. Nech mi napíše. Mohli by sme každé ráno ďakovať ministrovi osobne. Briti sú naši partneri, sme im vďační a možno si minister praje niečo špeciálne,“ uviedol šéf štátu.

Prystajko tieto vyjadrenia označil za „nezdravý sarkazmus“, čo všetci – vrátane britských médií – prijali ako kritiku hlavy štátu, dodala Ukrajinska pravda. Veľvyslanec následne svoju kritiku zmiernil do podoby vyjadrenia, že medzi spriatelenými krajinami nie je sarkazmus potrebný.

Lloyd James Austin Čítajte aj Austin nepochybuje o vstupe Ukrajiny do NATO po skončení vojny

Ukrajinský denník pripomenul, že vlani v októbri Prystajko ako prvý zo zahraničných diplomatov odovzdal svoje poverovacie listiny novému britskému kráľovi Karlovi III. Veľvyslancom v Británii ho Zelenskyj vymenoval pred tromi rokmi. Predtým bol podpredsedom vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu a ešte skôr ministrom zahraničia a veľvyslancom pri NATO.

Ukrajinský minister kultúry odstúpil pre nezhody s hlavou štátu

Ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko vo štvrtok neskoro večer odstúpil, pretože prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval ministrove rozhodnutia týkajúce sa udeľovania štátnych peňazí na projekty. TASR prevzala piatkovú správu z tlačovej agentúry DPA.

Nastala „vlna nedorozumení o dôležitosti kultúry v časoch vojny“, napísal Tkačenko vo štvrtok večer na platforme Telegram.

Aj pri predkladaní demisie bránil míňanie štátnych peňazí na kultúrne projekty, dokonca aj v období vojny.

Ukrajina Rusko NATO Stoltenberg návšteva uarus Čítajte aj Ukrajina znárodnila dôležitú banku, ktorú vlastní Rusko. Sankcie Západu zaberajú

„Kultúra počas vojny je dôležitá, pretože neprebieha len vojna o územia, ale aj o ľudí,“ uviedol Tkačenko.

„Súkromné a rozpočtové peniaze pre kultúru počas vojny nie sú menej dôležité než drony, pretože kultúra je štítom chrániacim našu identitu a naše hranice,“ dodal.

Zelenskyj predtým vo štvrtok v pravidelnom večernom videopríhovore oznámil, že požiadal premiéra Denysa Šmyhaľa, aby zvážil nahradenie Tkačenka iným politikom.

Richard Moore Čítajte aj Moore: Putin útočí na spriaznený slovanský národ, mnohí Rusi to odsudzujú. Vyzval ich na špionáž

„V čase vojny, ako je táto, by sa mala maximálna pozornosť štátu, a teda aj štátne prostriedky, venovať obrane. To je jasná vec,“ povedal Zelenskyj.

„Múzeá, kultúrne centrá, symboly, televízne seriály – toto všetko je dôležité, ale teraz sú tu iné priority,“ vyhlásil ukrajinský prezident.

Miestne úrady by mali využívať peniaze zo štátneho rozpočtu „spravodlivo a správne“, vysvetlil Zelenskyj.

„Dlažobné kocky, výzdoba mesta a fontány môžu počkať na obdobie po víťazstve,“ dodal vo videu prezident.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Veľká Británia #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Ben Wallace