Urazil sa Putin? V Rusku zadržali Igora Girkina

Ruské úrady zadržali nacionalistu Igora Girkina alias Strelkova. Potvrdila to na komunikačnej sieti Telegram jeho manžela Miroslava Reginská.

21.07.2023 13:09 , aktualizované: 13:52
Girkin Foto:
Igor Girkin
debata (296)

Tá uviedla, že jej muža obvinili z extrémizmu. Reginská tvrdí, že nevie, kde sa jej manžel momentálne nachádza.

Zatknutie Girkina prišlo krátko po tom, čo bývalý príslušník FSB vyhlásil, že Rusko neprežije ďalšie obdobie Vladimira Putina. Šéfa Kremľa označil za neužitočného zbabelca.

Rusko, Putin, Ukrajina, anexia, vojna Čítajte viac Girkin: Na čele Kremľa stojí zbytočný zbabelec. Rusko neprežije jeho ďalšiu vládu

Girkina v Holandsku odsúdili na doživotie za podiel na zostrelení letu MH17 nad Ukrajinou. V roku 2014 pri tom zahynulo 298 ľudí.

Naď: Otázkou je, či si Rusi môžu dovoliť existenciu Putina
Video
Zdroj: TV Pravda

Veterán vojen v Podnestersku, Bosne i Čečensku v roku 2014 štyri mesiace velil proruským radikálom najprv z východoukra­jinského Slavianska a po jeho páde z Donecka. Girkin jednozančne podporuje vojnu proti Ukrajine, ale dlhodobo kritizuje spôsob, akým ju Kremeľ vedie.

Girkin je populárny v najradikálnejších ruských provojnonových kruhoch. Kremeľ mu doteraz nevenoval väčšiu pozornosť, zdalo sa, že si môže beztrestne rozprávať, čo chce.

"Igora Girkina zatkli v Rusku pre obvinenia z extrémizmu. Ide o rovnaké obvinenia, akými ruský štát prenasleduje liberálnu opozíciu. Štát teraz začal hon na ultrapatriotov. Revolúcia požiera svojich,“ napísal na sociálnej stieti Twitter expert na ruskú politiku Alexandar Djokič.

Politologička Tatiana Stanovaja označila Girkina za prominentného kritika ministerstva obrany, ako aj Putina a ministra obrany Sergeja Šojgua.

"Toto je moment, na ktorý mnohí siloviki netrpezlivo čakali. Strelkov už dávno prekročil všetky pomyselné hranice, čo medzi bezpečnostnými silami, od FSB až po vojenských veliteľom, vyvolalo túžbu zatknúť ho. Strelkovo zadržanie nepochybne slúži záujmom ministerstva obrany. Je to priamy dôsledok vzbury Jevgenija Prigožina. Velenie armády teraz využíva väčšiu politickú páku na potlačenie svojich oponentov vo verejnej sfére. Je nepravdepodobné, že dôjde k masívnym represiám proti takzvaným nahnevaným vlastencom, ale tí najvýraznejší odporcovia z ich radov môžu čeliť trestnému stíhaniu, čo bude slúžiť ako varovanie pre ostatných,“ napísala Stanovaja s tým, že na Girkina prišla sťažnosť od vagnerovcov, ale nie je to veľmi podstatné.

© Autorské práva vyhradené

296 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Igor Girkin