Erdogan verí, že presvedčí Putina vrátiť sa k obilnej dohode

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si myslí, že sa mu podarí presvedčiť Moskvu, aby sa vrátila k dohodám o preprave poľnohospodárskych komodít cez Čierne more. Podľa neho by sa však západné krajiny mali snažiť vyjsť v ústrety ruským požiadavkám, píše agentúra Reuters. Moskva tvrdí, že nepristúpila na predĺženie čiernomorských dohôd, pretože nebola napĺňaná časť, ktorá sa týka exportu ruských potravín a hnojív.

21.07.2023 18:34
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Recep Tayyip Erdogan
debata (153)

„Domnievam sa, že podrobnou diskusiou o záležitosti s prezidentom (Vladimirom) Putinom môžeme zabezpečiť pokračovanie tejto humanitárnej snahy,“ povedal Erdogan novinárom. Pozastavenie čiernomorských dohôd môže mať podľa neho množstvo nepriaznivých dopadov, napríklad rast cien potravín a ich menšia dostupnosť v chudobnejších častiach sveta. To podľa Erdogana môže okrem iného vyvolať nové migračné tlaky.

"Rusko má nejaké očakávania. Ak budú naplnené, tak Rusko súhlasí s aktívnym fungovaním obilného koridoru, "dodal Erdogan. Podľa neho je na západných krajinách, aby zareagovali na ruské požiadavky.

Podmienky Putina pre obnovenie obilnej dohody

  • odstúpenie od sankcií pri dodávkach ruského obilia a hnojív
  • odstránenie všetkých prekážok pre ruské banky zásobujúce svetový trh potravinami, vrátane ich napojenia na SWIFT
  • obnovenie dodávok komponentov a náhradných dielov pre poľnohospodárske stroje a výrobu hnojív do Ruskej federácie
  • riešenie všetkých problémov s prenájmom lodí a poistením vývozu ruských potravín
  • obnovenie prevádzky čpavkového potrubia Togliatti – Odesa, ktoré „bolo vyhodené do vzduchu, zničené, zrejme na príkaz kyjevského režimu“
  • odblokovanie ruských aktív súvisiacich s poľnohospodár­stvom
  • obnovenie pôvodnej humanitárnej podstaty obilnej dohody

Zdroj: ruská štátna tlačová agentúra TASS

Na ruské potraviny USA a EÚ síce priamo sankcie nezaviedli, Moskva ale tvrdí, že export silno limitujú iné sankcie, napríklad vo finančnom sektore. Podľa denníka Financial Times napríklad Európska únia zvažovala zavedenie výnimky, vďaka ktorej by sa dcérska spoločnosť ruskej banky zaťaženej sankciami mohla pripojiť k systému medzinárodných platieb SWIFT.

Odstrašil summit NATO Rusko a posilnil Ukrajinu?
Video

Erdogan tiež uviedol, že chce o situácii hovoriť s Putinom počas jeho návštevy v Turecku v auguste, „ak sa uskutoční“. Predtým však turecký prezident o návšteve hovoril spôsobom, akoby bola už dojednaná, uvádza agentúra AFP. Moskva návštevu v krajine, ktorá je členom NATO, nikdy nepotvrdila.

Takzvané obilné dohody od minulého leta umožňovali aj napriek pokračujúcej ruskej invázii na Ukrajine vyvážať ukrajinské poľnohospodárske produkty cez čiernomorské prístavy. Jedným z cieľov dohôd bolo zaručiť dostatok poľnohospodárskych komodít v chudobnejších krajinách. Súčasťou dohody sprostredkovanej Tureckom a OSN bola okrem iného ochrana nákladných lodí priplávajúcich a vyplávajúcich z troch ukrajinských prístavov – Odesy, Čornomorsku a Južného. Moskva po niekoľkoročnom predĺžení platnosti dohôd od nich nakoniec tento týždeň odstúpila s argumentom, že sa neplnia body týkajúce sa okrem iného exportu ruských hnojív.

153 debata chyba
Viac na túto tému: #obilie #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan #vojna na Ukrajine