Prigožin si v Bielorusku zaregistroval firmu, venovať sa bude správe budov

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, ktorý pred mesiacom zorganizoval vzburu svojich mužov proti ruskému vojenskému veleniu, založil v Bielorusku spoločnosť s ručením obmedzeným.

22.07.2023 17:17
Progožin
Jevgenij Prigožin v Rostove nad Donom. Obrázok je z videa zverejneného tlačovou službou Prigožina.
debata (10)

Ako s odvolaním sa na spravodajský portál Reform.by informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), spoločnosť bola zaregistrovaná 19. júla príslušným úradom v Mahiľovskej oblasti.

Jej korešpondenčná adresa sa nachádza v obci Ceľ v okrese Asipovičy. V blízkosti tejto obce sa nachádza poľný tábor, kam sa po vzbure na základe dohody s bieloruskými úradmi presunula časť Prigožinových žoldnierov.

Litva varuje pred vagnerovcami, nemeckí vojaci ju už chránia
Video

Základné imanie spoločnosti je 200 bieloruských rubľov (71 eur), dodala RFE/RL.

Generálnym riaditeľom spoločnosti je samotný Prigožin, pričom jej vlastníkom je ruská spoločnosť Konkord, ktorú tiež vlastní Prigožin.

Ako jediný druh činnosti bieloruskej spoločnosti sa uvádza „správa nehnuteľností“, spresnila agentúrou TASR citovaná rozhlasová stanica.

Prigožin poslal do Bruselu krvavé kladivo
Video

Žoldnieri Vagnerovej skupiny – neoficiálnej ruskej vojenskej štruktúry, ktorá disponuje desiatkami tisíc ozbrojených bojovníkov a ťažkou technikou a aktívne sa zapája aj do vojny na Ukrajine – pod vedením Prigožina uskutočnili 23. a 24. júna ozbrojený pochod do juhoruského Rostova na Done a Moskvy, kde si chceli vymôcť odstúpenie vojenského vedenia.

Hasiči pracujú v okolí budovy zničenej ruským...
Na videosnímke hasiči zasahujú  na mieste...
+4Na videosnímke hasiči zasahujú  na mieste...

Ruské úrady túto akciu označili za vzburu. Pohyb kolón vagnerovcov sa zastavil po rokovaniach za účasti Západom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Výsledkom týchto rokovaní bola dohoda, že za účasť na vzbure nebude nikto potrestaný a že Vagnerova skupina sa presídli do Bieloruska.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin