Orbán: Česi prešli na stranu federalistov EÚ, Slovensko sa potáca

Európskym federalistom sa podarilo útokmi na Visegrádskú skupinu (V4) získať Česko na svoju stranu. V tradičnom prejave k maďarskej menšine v rumunskom meste Baile Tušnad (maďarsky Tusnádfürdö) to vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán, informovali web hirado.hu či telex.hu. Slovensko podľa neho teraz váha a jedinými členmi V4, ktorí bránia suverenitu členských štátov EÚ, sú tak Maďarsko a Poľsko.

23.07.2023 07:50
orbán Foto:
Viktor Orbán
debata (212)

Voľby do Európskeho parlamentu v budúcom roku budú po Orbánovi súbojom medzi „federalistami a suverenistami“. Český premiér Petr Fiala v reakcii zaslanej ČTK uviedol, že absurdné nálepkovanie nepomôže potrebnej spolupráci stredoeurópskych krajín.

Čaputová na Globsecu: Čas aj pravda sú na strane demokracie
Video

"Federalisti zaútočili na visegrádskú štvorku a výsledok všetci vidíme: Česi v podstate prešli (na stranu federalistov), Slovensko sa potáca, len Poliaci a Maďari držia, "povedal Orbán. Podľa neho je ale nádej, že tábor priaznivcov slabšej EÚ a väčšej suverenity členských štátov porastie, napríklad v Taliansku, Rakúsku či Španielsku. V Taliansku od vlaňajšieho októbra vládne premiérka Giorgia Meloniová z krajne pravicovej strany Bratia Taliansko, v Španielsku sa v nedeľu konajú predčasné parlamentné voľby, po ktorých by sa mohla do vlády dostať krajne pravicová strana Vox. Federalizmus na únijnej úrovni podľa Orbána podporujú hlavne Nemecko a Francúzsko.

Federalistické sily sa podľa maďarského premiéra otvorene usilujú o zmenu vlády v jeho krajine. Podporujú údajne opozíciu, na čo používajú „všetky prostriedky politickej korupcie“. To isté robia podľa Orbána v Poľsku, kde vládne národno-konzervatívny kabinet premiéra Mateusza Morawieckého. Maďarsko a Poľsko boli dlhodobo v EÚ blízkymi spojencami, ich úzky vzťah ale v poslednom čase rozklížili rozdielne názory na ruskú agresiu voči Ukrajine a reakciu na ňu. Poľsko čakajú tento rok na jeseň parlamentné voľby.

Šéf diplomacie: Sorosovské konšpirácie patria k hybridnej vojne
Video

„Česko je suverénna krajina a moja vláda obhajuje naše národné záujmy. Sami rozhodujeme, čo v EÚ presadzujeme, podporujeme alebo chceme zmeniť. Premiér Orbán bol zvyknutý na niečo iné, pretože Andrej Babiš bol od neho v európskej politike závislý. V tomto zmysle možno rozumieť jeho frustrácii. Absurdné nálepkovanie ale určite nepomôže potrebnej spolupráci stredoeurópskych krajín, tá naopak vyžaduje vzájomný rešpekt,“ reagoval český premiér Petr Fiala prostredníctvom hovorcu českej vlády Václava Smolku.

Český minister vnútra Vít Rakušan komentoval Orbánove vyjadrenia na twitteri. „Jediná zmena, ktorú Česko vo vzťahu k EÚ prešlo, je posun od oportunizmu ku konštruktívnej európskej politike založenej na zdieľaných hodnotách. Už jednoducho nezastávame postoj: Dajte nám naše dotácie a nechajte si vaše rozumy,“ napísal Rakušan.

Fico považuje za súpera Sorosa. Platil aj Čaputovú, tvrdí
Video

Orbán v príhovore kritizoval aj unijnú politiku voči komunite LGBT+ aj v otázke zvládania migrácie. Kritizoval tiež to, že EÚ podľa neho kvôli sankciám uvaleným na Rusko po invázii na Ukrajinu oslabila vlastnú konkurencieschop­nosť. Hovoril tiež o Číne, ktorá sa podľa neho stala novou svetovou mocnosťou. „Otázka za milión dolárov znie, či sa dá konfrontácii medzi Čínou a USA zabrániť,“ povedal Orbán.

Proti Orbánovi protestovali pred areálom, v ktorom hovoril, desiatky ľudí s rumunskými vlajkami. Oblasť Sedmohradska, v ktorej sa mesto Baile Tušnad nachádza, bývala súčasťou Uhorského kráľovstva. Po prvej svetovej vojne ju získalo Rumunsko. Rumunské médiá v tejto súvislosti venujú pozornosť predovšetkým tej pasáži Orbánovho príhovoru, v ktorej podľa nich nepriamo spochybnil príslušnosť Sedmohradska k Rumunsku. Orbán tiež vyhlásil, že pred návštevou dostal list od rumunského ministerstva zahraničia, v ktorom sa píše, o čom by nemal v prejave hovoriť. Rumunskí nacionalisti podľa agentúry APA na mieste skandovali, že „Sedmohradsko je navždy rumunské“. V Rumunsku žije zhruba 1,5 milióna príslušníkov maďarskej menšiny.

212 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Viktor Orbán #V4