K juhokórejským brehom priplávala už druhá americká jadrová ponorka

K juhokórejským brehom v pondelok priplávala americká ponorka s jadrovým pohonom USS Annapolis triedy Los Angeles.

24.07.2023 09:51
Jadrová ponorka Foto:
Juhokórejskí námorníci vítajú americkú jadrovú ponorku Annapolis na námornej základni na ostrove Čedžu 24. júla 2023
debata

Už pred týždňom do juhokórejského prístavu Pusan priplávala americká ponorka vybavená jadrovými zbraňami USS Kentucky. Americké ponorky pritom boli v krajine naposledy v 80. rokoch minulého storočia. Soul a Washington sa takto spoločne snažia odradiť Severnú Kóreu od nepriateľských aktivít.

USS Annapolis zakotvila na námornej základni na ostrove Čedžu južne od Kórey. Na mieste naložila vojenské zásoby pre svoju bližšie neupresnenú misiu, uviedla juhokórejská armáda.

USS Annapolis, pomenovaná podľa sídla námornej akadémie, nie je vybavená jadrovými zbraňami. Zameriava sa na boj s loďami a ponorkami. Vlani v septembri sa pripojila k trojstranným protiponorkovým cvičeniam s Južnou Kóreou a Japonskom.

Na návšteve americkej jadrovej ponorky v Južnej Kórei sa už v apríli dohodli na summite vo Washingtone juhokórejský prezident Jun Sok-jol a šéf Bieleho domu Joe Biden.

Severná Kórea, ktorá tento mesiac vykonala test medzikontinentálnej balistickej rakety, varovala spojencov pred plánmi na častejšie demonštrácie sily, vrátane plánovanej zastávky americkej jadrovej ponorky v Južnej Kórei.

Hwasong-17, KĽDR Čítajte viac KĽDR znervózňuje prítomnosť USA v Južnej Kórei, pohrozila jadrovou odvetou
debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Južná Kórea #jadrová ponorka