Útočili len dvesto metrov od hraníc NATO. Rusi zlikvidovali obilné prístavy na Dunaji

Iránske kamikadze drony, ktoré využívajú Rusi, útočia už aj tesne pri hraniciach Ukrajiny so Severoatlantickou alianciou. V noci na pondelok udreli na dunajské prístavy Reni a Izmajil, kadiaľ vedú alternatívne trasy pre vývoz ukrajinského obilia.

24.07.2023 11:53
ukrajina, dron, kyjev, šáhid Foto: ,
Ukrajinská protivzdušná obrana zostreľuje dron Šáhid počas útoku ruskej armády na Kyjev 30. mája 2023.
debata (319)

Podľa ukrajinského južného veliteľstva sa cieľom nočného útoku stala prístavná infraštruktúra na Dunaji. Okrem zničeného hangáru s obilím ukrajinská armáda informuje aj o poškodení „nádrží na skladovanie iných druhov nákladov“ a požiari v jednom z výrobných objektov, ktorý hasiči podľa nej ihneď uhasili.

Ukrajinské migy v boji proti ruským okupantom
Video
Zdroj: Ukrajinské vzdušné sily

Ako referuje portál IDNES.CZ odvolávajúci sa na ruských publicistov, pondelkové útoky kamikadze dronov Šáhid 136 (rusky Geran) sa odohrali v bezprostrednej blízkosti Rumunska, teda členskej krajiny Severoatlantickej aliancie. „Ako sa máte, Rumuni? Toto je video útoku Geranov na prístav Reni na hraniciach s Rumunskom. Dvesto metrov od hraníc s Rumunskom. Chlapci, do práce!“ napísal telegramový účet Zvodky a analytikov SVO a zverejnil zábery horiaceho prístavu.

Pri ruskom útoku bezpilotnými lietadlami na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny bol zničený sklad s obilím a štyria ľudia boli zranení. S odvolaním sa na ukrajinské úrady to napísal server Ukrajinska pravda. Podľa operačného južného operačného veliteľstva protivzdušná obrana zostrelila tri drony Šáhed iránskej výroby, ktoré Rusi používajú na útoky na Ukrajinu.

ponorka Krasnodar Čítajte aj Rusi v Čiernom mori trénujú ničenie lodí. Zasiahli zásobníky plné hrachu a jačmeňa

Serhij Bratčuk z Odeskej oblastnej správy predtým informoval o úderoch ruských dronov na civilné objekty a ukrajinské obilie. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa neho niekoľko dronov zlikvidovala. „Bohužiaľ, došlo aj k zásahom,“ uviedol Bratčuk. Miesta zásahov nespresnil.

Hasiči pracujú v okolí budovy zničenej ruským...
Na videosnímke hasiči zasahujú  na mieste...
+4Na videosnímke hasiči zasahujú  na mieste...

Rusko sa v poslednom čase vo svojich vzdušných útokoch viac zameriava na juh Ukrajiny, okrem iného na prístavné mesto Odesu. Pred týždňom Moskva oznámila, že po bezmála roku pozastavuje svoju účasť na čiernomorských obilných dohodách. Tie aj za pokračujúcich bojov na Ukrajine umožňovali vyvážať ukrajinské poľnohospodárske produkty cez čiernomorské prístavy.

Odstrašil summit NATO Rusko a posilnil Ukrajinu?
Video
Zdroj: TV Pravda

Skoršie ruské údery ochromili značnú časť infraštruktúry používanej pre export v Odese a prístave Čornomorsk a podľa ukrajinského ministerstva pôdohospodárstva zničili desiatky tisíc ton obilia. Ruské útoky sú podľa Moskvy tiež odplatou za poničenie Krymského mosta spájajúceho Rusko s anektovaným Krymským polostrovom.

Čínske ministerstvo zahraničia nedávno taktiež potvrdilo, že ruské rakety, ktoré mierili na Odesu poškodili čínsky konzulát v meste. Rezort uviedol, že je v kontakte s príslušnými orgánmi a prijme všetky opatrenia na ochranu svojich inštitúcií a ľudí.

Mykolajiv Čítajte aj Čína potvrdila, že ruské rakety poškodili ich konzulát v Odese. Prijímajú opatrenia

Cez víkend pri ruskom údere na Odese podľa médií zahynul najmenej jeden človek a ďalšie dve desiatky ich boli zranené, sú medzi nimi aj deti. Pri útoku bolo zničených niekoľko obytných budov a tiež najvýznamnejšia pravoslávna katedrála v meste.

319 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Dunaj #Rumunsko #Ukrajina #Odesa #vojna na Ukrajine #vojenské drony