Vagnerovci a Malijská armáda páchajú zverstvá na civilistoch

Malijská armáda spolu s podozrivými žoldniermi z Vagnerovej skupiny napojenými na Rusko spáchali hromadné popravy, rabovania, násilné zmiznutia a iné porušovanie ľudských práv. V pondelok to uviedla popredná ľudskoprávna skupina Human Rights Watch.

24.07.2023 14:06
vojna na Ukrajine, vagnerovci, bachmut Foto: ,
Členovia Vagnerovej skupiny mávajú ruskou národnou vlajkou a vlajkou vagnerovcov.
debata (26)

Organizácia uviedla, že zverstvá boli spáchané v centrálnej časti Mali a že od decembra minulého roka bolo popravených alebo násilne zmizlo niekoľko desiatok civilistov. Ľudskoprávna skupina telefonicky vypočula 40 ľudí vrátane svedkov a prezrela si video, ktoré „ukazuje dôkazy o zlom zaobchádzaní zo strany malijských vojakov a pridružených zahraničných bojovníkov“.

Ukrajina, vagnerovci, Bachmut, Prigožin Čítajte aj Na Ukrajine zomrelo 20-tisíc naverbovaných vagnerovcov, tvrdia Briti

Podľa svedkov medzi najnovšími zverstvami je aj zabitie najmenej 20 civilistov, medzi nimi aj ženy a šesťročného dieťaťa, počas operácie v regióne Mopti, na ktorej sa podieľali „desiatky malijských a ‚bielych‘ zahraničných vojakov“. Tých svedkovia označovali aj ako „Rusi“ alebo „vagnerovci“.

Litva upozornila pred vagnerovcami, nemeckí vojaci ju už chránia
Video
Litva tvrdí, že vagnerovskí žoldnieri v Bielorusku by mohli predstavovať nebezpečenstvo, a NATO bude musieť posilniť svoje východné krídlo. Nemecko práve poslalo do pobaltského štátu tisíc vojakov v rámci cvičenia Griffin Storm 23. / Zdroj: NATO

Spojené štáty už dávnejšie obvinili ruskú žoldniersku Vagnerovu skupinu podporovanú Kremľom zo zasahovania do vnútorných záležitostí afrických krajín a „zvyšovania pravdepodobnosti nárastu násilného extrémizmu“ v regióne Sahel, ktorý čelí narastajúcim útokom a zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii.

vagner Čítajte aj Odovzdali tanky i 2 500 ton munície. Vagnerovci sa už bojov na Ukrajine výrazne nezúčastňujú

Ruská predstaviteľka v rámci OSN Anna Jevstignejevová odmietla tieto tvrdenia a uviedla, že sú to pokusy o „pošpinenie ruskej pomoci Mali, kde má Moskva bilaterálnu dohodu o pomoci dočasnej vláde, a iným krajinám Afriky“. Poznamenala, že Moskva zdieľa obavy z nárastu teroristických hrozieb v regióne. Podotkla, že na ne malo negatívny vplyv vlaňajšie stiahnutie francúzskych protiteroristic­kých síl.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudské práva #Mali #vojnové zločiny #Jevgenij Prigožin #Vagnerova skupina