Maltu postihla vlna extrémnych horúčav, trápia ju tiež výpadky elektriny

Malta v pondelok už ôsmy deň zápasila s výpadkami elektriny spôsobenými vysokými teplotami. Na ostrove v pondelok namerali 42,7 stupňa Celzia, čo je júlový rekord z roku 1988, uviedla štátna meteorologická služba.

25.07.2023 08:44
Malta / Valletta / Foto:
Ľudia sa prechádzajú v uliciach maltského hlavného mesta Valletta, 24. júla 2023
debata

Miestne úrady vydali varovanie pred horúčavami a vyzvali ľudí, aby nevychádzali z budov medzi 11.00 h a 16.00 h, teda v najhorúcejších hodinách dňa. Pre vysoké teploty už osem dní trvajú aj opakované výpadky dodávok elektriny. Odber elektriny tiež stúpol tak, že dosiahol národný rekord, čo preťažilo energetickú sieť.

Návrat dovolenkárov z horiaceho Grécka: Ako na Titanicu

Video

V niektorých prípadoch trvali výpadky dodávok elektriny až 36 hodín. Štátom vlastnená energetická spoločnosť Enemalta oznámila, že vysoké teploty poškodili mnoho jej podzemných káblov. Desaťtisícom jednotlivcov a podnikov preto prestala fungovať klimatizácia.

Veľa ľudí spalo na zemi, vonku alebo vo svojich autách s klimatizáciou, aby v noci unikli horúčave. Pre kolaps dodávok elektriny museli reštaurácie a supermarkety vyhodiť rozmrazené potraviny v hodnote tisícov eur.

Maltské združenie hotelov a reštaurácií tiež oznámilo, že frustrovaní hostia sa pre výpadky elektriny z odhlasujú z ubytovania.

Okrem Grécka, ktoré bojuje s prírodnými požiarmi už vyše týždňa a muselo z obľúbených dovolenkových ostrovov evakuovať desaťtisíce turistov, trápia extrémne horúčavy aj ďalšie krajiny v Stredomorí ako Turecko, Španielsko, Portugalsko, Taliansko a Francúzsko.

Grécko, rodos, požiar, plamene Čítajte viac Po Rodose horí aj ostrov Korfu a Evia. Grécko je vo vojne s lesnými požiarmi, vyhlásil premiér
debata chyba
Viac na túto tému: #Malta #klimatická zmena #extrémne horúčavy