Šojgu navštívil Kima, debatovali aj o 'svojvoľných praktikách imperialistov'

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa v stredu stretol s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom, ktorý je na návšteve Severnej Kórey. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na severokórejskú agentúru KCNA. Cieľom stretnutia bolo prehĺbiť vzťahy medzi oboma krajinami, dodala agentúra s tým, že spolu diskutovali "o vojenských otázkach aj regionálnej a medzinárodnej bezpečnosti". Aké vojenské záležitosti riešili, už ale severokórejská agentúra nespresnila.

27.07.2023 06:42
KĽDR, Kim, Šojgu Foto:
Na tejto fotografii, ktorú poskytla severokórejská vláda, severokórejský vodca Kim Čong-un, druhý vpravo, a ruský minister obrany Sergej Šojgu, tretí vpravo, navštevujú výstavu zbraní v Pchjongjangu v Severnej Kórei v stredu 26. júla 2023.
debata (23)

Šojgu severokórejskému lídrovi odovzdal list od ruského prezidenta Vladimira Putina, uviedla KCNA. Kim na oplátku poďakoval Putinovi za vyslanie vojenskej delegácie vedenej ministrom obrany. Ako dodal, stretnutie prehĺbilo „strategické a tradičné vzťahy Severnej Kórey a Ruska“.

Kim Čong-un vzal tiež Šojgua na výstavu zbraní, kde mu ukázal najnovšie severokórejské prírastky a predstavil mu plány Pchjongjangu ohľadom rozšírenia vojenských možností krajiny. Na fotografiách z výstavy bolo vidieť, ako Kim pri rozhovore s ruským ministrom gestikuluje, zatiaľ čo sa prechádzajú pozdĺž radu veľkých balistických striel umiestnených na odpaľovacích vozidlách.

Ruská delegácia sa má v Pchjongjangu zúčastniť na oslavách 70. výročia uzavretia prímeria medzi Kóreami. Do Severnej Kórey dorazila aj čínska delegácia.

„Kim vyjadril svoje názory na otázky spoločného záujmu v boji za ochranu zvrchovanosti, rozvoja a záujmov oboch krajín pred povýšenými a svojvoľnými praktikami imperialistov,“ napísala o stretnutí so Šojguom severokórejská agentúra. „Opakovane vyjadril presvedčenie, že ruská armáda a ľud dosiahnu veľké úspechy v boji za vybudovanie mocnej krajiny,“ dodala.

KCNA vojnu na Ukrajine priamo nespomenula, severokórejský minister obrany však uviedol, že Pchjongjang plne podporuje ruský „boj za spravodlivosť“ a ochranu zvrchovanosti.

Severná Kórea Kremeľ vo vojne, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine, už skôr podporila. Moskve dodáva zbrane, vrátane rakiet, uviedol Biely dom. KĽDR akékoľvek zbrojné transakcie s Ruskom popiera.

Výročie doteraz platného prímeria, ktoré ukončilo boje v kórejskej vojne z rokov 1950 až 1953, pripadá na štvrtok. Technicky sú Severná a Južná Kórea ale stále vo vojne, pretože po prímerí nenasledovalo uzavretie mierovej zmluvy. Súčasťou osláv má byť vojenská prehliadka v severokórejskom hlavnom meste.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #Sergej Šojgu