Nigerská armáda oznámila, že zvrhla prezidenta Bazouma a uzatvorila hranice

Nigerská armáda v noci na štvrtok oznámila, že zvrhla tamojšieho prezidenta Mohameda Bazouma i vládu. Následne pozastavila činnosť všetkých inštitúcií v krajine a uzatvorila aj hranice. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo prezidentská garda Bazouma zadržala.

27.07.2023 06:47 , aktualizované: 14:23
Niger / Amadou Abdramane / Foto:
Armádny veliteľ Amadou Abdramane (uprostred) oznamuje správu o zvrhnutí prezidenta Mohameda Bazouma i tamojšej vlády
debata (8)

O zvrhnutí prezidenta a vlády informoval v prejave v štátnej televízii armádny veliteľ Amadou Abdramane. Uviedol, že „obranné a bezpečnostné zložky sa rozhodli ukončiť Bazoumov režim“. Armáda dodala, že uzatvorila hranice a zaviedla zákaz vychádzania.

Velenie nigerskej armády dnes vyjadrilo podporu skupine vojakov, ktorá v stredu oznámila, že zosadila prezidenta Mohameda Bazouma. Informovala o tom dnes agentúra AFP. Bazoum i minister zahraničia jeho vlády vyzvali na uchovanie demokracie v krajine. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk a Európska únia apelovali na okamžité prepustenie nigerského prezidenta.

„Vojenské velenie ozbrojených síl Nigeru (FAN) sa rozhodlo prihlásiť k prejavu obranných a bezpečnostných síl,“ stojí podľa AFP vo vyhlásení, ktoré podpísal náčelník generálneho štábu, generál Abdou Sidikou Issa. Dodal, že tým chce zabrániť smrtiacej konfrontácii medzi jednotlivými silami. Plukovník Amadou Abdramane v štátnej televízii oznámil, že je pozastavená činnosť politických strán v krajine.

Uzavretie hraníc a zákaz vychádzania platí „do odvolania“. Vojaci západoafrickej krajiny ďalej oznámili, že pozastavili činnosť všetkých štátnych inštitúcií v krajine. Varovali tiež pred akoukoľvek zahraničnou intervenciou.

O pokuse o prevrat v Nigeri už v stredu popoludní informovalo Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS). Skupina príslušníkov prezidentskej gardy totiž zablokovala prístup do prezidentovej rezidencie a kancelárie a po neúspešnom vyjednávaní „odmietla prezidenta prepustiť“.

Bazoum dnes ráno vyzval na uchovanie demokracie v krajine. „Ťažko vydobyté výhody budú uchované. Všetci Nigerania, ktorí milujú demokraciu a slobodu, sa o to postarajú,“ uviedol. Na zvrátenie situácie v krajine vyzval „všetkých demokratov a patriotov“ tiež nigerský minister zahraničia Hassoumi Massaoudou.

Na prepustenie Bazouma, členov jeho vlády a ich príbuzných už vyzvali okrem iného OSN, Európska únia a Washington. Dianie v Nigeri odsúdilo aj Nemecko. „Násilie nie je cestou k presadeniu politických alebo osobných záujmov,“ uviedlo nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Podporu nigerskému prezidentovi vyjadril americký minister zahraničia Antony Blinken a generálny tajomník OSN António Guterres, ktorí s nigerskou hlavou štátu v stredu hovorili.

Bazoum bol za prezidenta zvolený v roku 2021. Krátko pred nástupom do úradu – v noci z 30. na 31. marca 2021 – sa v blízkosti prezidentského úradu ozvala silná streľba. Vláda vtedy oznámila, že zatkla niekoľko osôb a má situáciu pod kontrolou. Incident označila za pokus o štátny prevrat. Prezident následne urobil čistky vo svojej ochranke, ktorá je spolu s prezidentskou gardou zodpovedná za zaisťovanie bezpečnosti v prezidentskom paláci. Urobil tak v nádeji, že sa tak vyhne ďalším nepokojom.

Niger je jedným z kľúčových partnerov Francúzska v regióne Sahel, ktorý sužuje džihádistické násilie. História tejto rozsiahlej, chudobnej, púštnej krajiny je pretkaná štátnymi prevratmi – od získania nezávislosti tejto bývalej francúzskej kolónie v roku 1960 sa tu uskutočnili štyri prevraty a viaceré pokusy o puč.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #prevrat #Niger