Macron odsúdil 'nový imperializmus' v Tichomorí. Pripomenul brutálny kolonializmus

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok odsúdil "nový imperializmus" v Tichomorí a varoval pred ohrozením suverenity tunajších menších štátov. TASR informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

27.07.2023 11:01
Emmanuel Macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
debata (8)

„V Indopacifiku, a najmä v Oceánii, sa objavuje nový imperializmus a logika moci, ktorá ohrozuje zvrchovanosť viacerých štátov – tých najmenších, často najkrehkejších,“ povedal Macron na Vanuatu.

Macron je prvý úradujúci francúzsky líder v tomto nezávislom tichomorskom štáte. Snažil sa tiež zdôrazniť význam Francúzska v regióne, kde o vojenský, hospodársky a diplomatický vplyv súperia Čína a USA.

„Našou indopacifickou stratégiou je predovšetkým brániť prostredníctvom partnerstiev nezávislosť a suverenitu všetkých štátov v regióne, ktoré sú pripravené s nami spolupracovať,“ vyhlásil šéf Elyzejského paláca.

Jan Lipavský Čítajte aj Lipavský: Ruský imperializmus musí byť vykynožený

Francúzsko má v Ázii a Tichomorí sedem zámorských území vrátane Novej Kaledónie a Francúzskej Polynézie, kde žije 1,6 milióna francúzskych občanov. Rozprestiera sa tu tiež jeho výlučná ekonomická zóna s rozlohou deväť miliónov štvorcových kilometrov.

USA a ich spojenci sa snažia kontrovať rastúcemu vplyvu Číny v regióne a Francúzsko preto ponúka „alternatívu“ s plánmi na rozšírenie pomoci a rozvoja aj v oblasti ochrany pred prírodnými katastrofami, povedal prezidentov poradca.

Macron na návšteve SR. Čaputová ho privítala s plnou parádou
Video
Zdroj: TASR

Macron povedal, že sa cíti byť slobodný pri varovaní pred ambíciami veľmocí v Tichomorí, pretože „tu na Vanuatu si uvedomujeme svoju koloniálnu minulosť“.

Vanuatu bolo až do získania nezávislosti v roku 1980 francúzsko-britskou kolóniou a podľa Macrona si veľa vytrpelo pri „drancovaní bohatstva a vykorisťovaní ľu­dí“.

Emmanuel Macron Čítajte aj Macron vyzval Európu na nezávislejšiu vzdušnú obranu. Nemá sa príliš spoliehať na USA

„Sme dedičmi tejto minulosti,“ dodal a pripomenul históriu od čias európskeho osídlenia, ktorého súčasťou bola aj obchodovanie s pôvodnými obyvateľmi na prácu na plantážach.

„Vanuatu prešlo rovnako brutálnou kolonizáciou, aká sa odohrávala v Afrike alebo Ázii. Na tento odkaz nesmieme zabudnúť,“ povedal prezident, ktorý sa usiluje posilniť význam Francúzska ako „vyvažovacej sily“ v regióne.

Macron navštívil Vanuatu v rámci cesty po regióne. Navštívil už Novú Kaledóniu a čaká ho ešte cesta na Papuu-Novú Guineu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Francúzsko #USA #Emmanuel Macron #Tichomorie #kolonializmus #imperializmus