V čase besnenia požiarov ukradli hasičské auto. V zbrojnici bolo jediné a chránilo 15 obcí

Zlodeji na juhu Francúzska v noci na dnes ukradli zo zabezpečenej hasičskej zbrojnice požiarne vozidlo. Vozidlo s hmotnosťou 14 ton je jediné, ktoré zabezpečuje ochranu pred prípadným ohňom v zhruba 15 obciach v okolí mestečka Grandrieu severne od Montpellieru. Auto sa neskôr našlo, uviedla agentúra AFP. Juh Francúzska a ostrov Korzika sa rovnako ako veľká časť Stredozemia potýka s vysokými teplotami, suchom a početnými lesnými požiarmi.

27.07.2023 12:53 , aktualizované: 16:42
Bordeaux / Oheň / Požiar / Hasič / Foto:
Hasiči hasia lesný požiar pri Hostense južne od Bordeaux na juhozápade Francúzska 10. augusta 2022
debata

„Jeden hasič si okolo 6:00 všimol rozbité okno v zbrojnici, otvorené dvere do garáže a zistil, že jediné hasičské auto zmizlo“ uviedol šéf hasičov v departemente Lozère Alain Guesdon. „Upozornili sme kolegov vo veľkej časti juhovýchodného Francúzska a samozrejme tiež žandárstvo, ktoré po aute veľmi aktívne pátra,“ dodal Guesdon.

Rodos / Požiar / Oheň / Čítajte aj Požiare trápia viacero krajín. Na Rodose vyhlásili výnimočný stav, horí už aj grécka pevnina

Auto bolo v skorých ranných hodinách videné v obci Mende vzdialenej asi 40 kilometrov od miesta krádeže. Hasiči nechali priviezť náhradné vozidlo. To ukradnuté sa po niekoľkých hodinách našlo pri obci Barjac, asi 50 kilometrov od Grandrieu. Z auta nič nezmizlo a nebolo nijako výrazne poškodené. Zlodeji do kabíny vyprázdnili hasiaci prístroj, aby tak zahladili stopy DNA. Prípad vyšetruje polícia.

„Neviem, čo s ním zlodeji chcú robiť, ale naši kolegovia ho od nich na čiernom trhu nekúpia,“ zažartoval Guesdon.

Lesné požiare / Palermo / Čítajte aj Ďalší mohutný požiar v ťažko prístupných horách Talianska a Francúzska. Hľadajú podpaľačov

Vo Francúzsku od noci horí v horách na hraniciach s Talianskom. V noci na stredu hasiči likvidovali požiar na Korzike, oheň tam pozrel 200 hektárov vegetácie. Vo Francúzsku už tento rok od začiatku roka vypuklo 4000 požiarov, väčšina ale bola relatívne malých a podarilo sa ich rýchlo uhasiť, uviedol hovorca francúzskych hasičov Éric Brocardi podľa serveru 20 minútes.

debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #požiar #Francúzko #zlodeji áut #hasičské auto