Také teplo nebolo 120-tisíc rokov. Zem je v ére globálneho varu, tvrdí Guterres

Tohtoročný júl sa zrejme stane najteplejším mesiacom v histórii merania, priemerná globálna teplota bude zhruba o 1,5 stupňa Celzia vyššia v porovnaní s predpriemyselnou érou. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odkazom na analýzu Lipskej univerzity v Nemecku.

27.07.2023 16:22 , aktualizované: 21:38
globalne oteplovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (152)

Na obmedzenie rastu globálnej teploty a zabránenie najhorším dopadom zmeny klímy sú potrebné „dramatické a okamžité“ opatrenia, reagoval na oznámenie vedcov generálny tajomník OSN António Guterres.

„Éra globálneho otepľovania sa skončila, teraz prichádza éra globálneho varu. Zmena klímy je tu. Je desivá. A to je ešte len začiatok,“ dodal Guterres.

Také teplo nebolo 120-tisíc rokov

„Už teraz môžeme s úplnou istotou povedať, že pôjde o najteplejší júl,“ uviedol lipský klimatológ Karsten Haustein. A čo viac, „možno by sme sa museli vrátiť o tisíce, ak nie desaťtisíce rokov späť, aby sme na našej planéte našli podobne teplé podmienky“, povedal Haustein. Podľa skorších, menej presných klimatických záznamov – získaných napríklad zo vzoriek ľadu a letokruhov stromov – nebolo na Zemi tak teplo už 120 000 rokov.

Hausteinova analýza vychádza z predbežných údajov o teplotách a z meteorologických modelov, vrátane predpovede do konca tohto mesiaca, ale overili ju aj iní vedci.

Svetová meteorologická organizácia (WMO) dnes tiež uviedla, že je „veľmi pravdepodobné“, že júl 2023 prekoná doterajšie rekordy. S oficiálnym oznámením ale počká, kým bude mať k dispozícii všetky údaje.

„Júl je takmer určite najteplejším zaznamenaným mesiacom,“ dodal ďalší klimatológ Piers Forster z univerzity v britskom Leedse. „Výsledok potvrdzuje niekoľko nezávislých súborov dát kombinujúcich meranie v oceáne a na pevnine. Je štatisticky spoľahlivý,“ uviedol.

Zábery z horiaceho Rodosu
Video

Rekordné teploty tento rok v lete zasiahli Áziu, Severnú Ameriku aj Európu. S požiarmi v dôsledku horúčavy bojujú hasiči v Grécku, Taliansku či Kanade, a ohrievajú sa aj oceány po celom svete. To je „drsná realita klimatických zmien a predzvesť budúcnosti“, povedal generálny tajomník WMO Petteri Taalas.

Biden: Klimatická zmena je existenčná hrozba

Americký prezident Joe Biden označil mimoriadne vysoké teploty spôsobené klimatickou zmenou za „existenčnú hrozbu“, píše agentúra AFP. „Myslím si, že už nikto môže popierať dôsledky klimatických zmien,“ povedal Biden v Bielom dome, kde usporiadal videokonferenciu so starostami horúčavami sužovaného Phoenixu v Arizone a San Antonia v Texase.

Prezident ďalej podotkol, že horúčavy sú v Spojených štátoch „vrahom číslo jedna“, čo sa týka úmrtí súvisiacich s počasím, keďže každoročne si vyžiadajú až 600 životov.

Oznámil tiež opatrenia na posilnenie pracovnej bezpečnosti počas horúčav, čo sa týka najmä farmárov, stavebných robotníkov a iných zamestnancov pracujúcich vonku. Avizoval tiež zvýšenie financovania meteorologických služieb.

Starostka Phoenixu Kate Gallegová Bidenovi povedala, že toto púštne mesto je síce známe svojím horúcim podnebím, ale tohtoročné horúčavy sú podľa nej skutočne bezprecedentné.

„Na našej komunite si to vyberá skutočne vysokú daň. Máme pocit, že sme v prvej línii klimatickej zmeny,“ uviedla.

Na adresu starostu San Antonia Rona Nirenberga si Biden zavtipkoval: „Dúfam, že klimatizácia vám funguje.“

152 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #globálne otepľovanie #António Guterres #klimatická kríza