Požiar pustoší aj obľúbenú destináciu Slovákov v Chorvátsku: Línia horenia má 3 kilometre

Na chorvátskom ostrove Čiovo, ktorý patrí k obľúbeným turistickým destináciám, vypukol vo štvrtok okolo 15:30 hod rozsiahly požiar.

27.07.2023 20:05 , aktualizované: 20:59
čiovo Foto:
Vlna požiarov v Európe sa vo štvrtok 27. júla 2023 rozšírila aj na chorvátsky ostrov Čiovo.
debata (5)

Píše to chorvátska tlač, podľa ktorej je hustý dym vidieť aj z blízkeho Splitu. Situáciu na mieste komplikuje silný vietor. Chorvátsky web 24sata uviedol, že na ostrove so živlom bojuje 150 hasičov s 55 vozidlami a aj šesť hasičských lietadiel.

Hasenie sťažuje silný vietor. Chorvátsky hasičský zbor oznámil, že domy nie sú ohrozené. Oheň horí v strednej časti ostrova a dĺžka požiarnej línie je viac ako tri kilometre. Horí hustý borovicový les, stredná a nízka vegetácia, uvádza chorvátska HRT.

Podľa médií požiar vypukol dnes popoludní pri obci Okrug Gornji a začal sa ďalej šíriť kvôli silnému vetru. „V súčasnosti zasahuje na mieste 150 hasičov s 30 vozidlami a šiestimi protipožiarnymi lietadlami,“ uviedol šéf miestnych hasičov Ivan Kovačević. Na ostrove zasahuje trojica lietadiel Canadair a tri lietadlá AT 802 FireBoss. Požiar dostávajú hasiči postupne pod kontrolou, píše denník Slobodna Dalmacija.

Ide už o najmenej druhý rozsiahly požiar, ktorý tento týždeň postihol chorvátsku Dalmáciu. V utorok vypukol oheň zhruba 12 kilometrov od Dubrovníka. Hasiči v stredu oznámili, že požiar dostali pod kontrolu.

Zábery z horiaceho Rodosu
Video
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #lesné požiare #Čiovo