V Brežnevovom rodisku na Ukrajine odstránili jeho bustu

Ukrajinské úrady dali demontovať bustu generálneho tajomníka Komunistickej strany Sovietskeho zväzu Leonida Brežneva, ktorá bola nainštalovaná na hlavnej ulici v meste Kamianske v Dnepropetrovskej oblasti.

28.07.2023 07:30
Leonid Brežnev, Foto:
Na archívnej snímke obyvateľka Moskvy kráča okolo veľkoplošného portrétu Leonida Brežneva
debata (52)

Brežnev sa v tejto lokalite narodil v roku 1906 – v tom čase mesto patrilo do Jekaterinoslavskej oblasti Ruska.

Primátor mesta Kamianske, ktoré sa za sovietskych čias volalo Dneprodzeržinsk, objasnil, že toto rozhodnutie bolo prijaté na základe ukrajinského zákona o zákaze imperiálnych a komunistických symbolov.

„Viem, že pre mnohých starších ľudí je Leonid Brežnev historickou osobnosťou, človekom, ktorý urobil veľa pre naše mesto. V súlade so zákonom o dekomunizácii musíme však túto bustu z verejného priestoru odstrániť,“ napísal primátor Andrej Belousov.

Vysvetlil, že busta bude premiestnená do mestského múzea a inštalovaná v aleji, „aby si každý mohol prísť uctiť pamiatku svojho rodáka“, ak bude chcieť.

Ukrajinská verejnoprávna televízia Suspiľne konštatovala, že Brežnev „symbolizoval éru, ktorá sa snažila zničiť Ukrajincov a ich identitu“.

V polovici apríla tohto roku ukrajinská Najvyššia rada prijala zákon, ktorý zakazuje symboly a toponymá spojené s ruskou imperiálnou politikou na Ukrajine vrátane oficiálnych symbolov Ruska, pričom od čias Moskovského cárstva až po súčasnú Ruskú federáciu.

vladimir putin Čítajte viac Krvavé fiasko Putina. Je väčší babrák, ako bol Brežnev
52 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #busta #Leonid Brežnev