Briti omylom poslali e-maily s utajovanými informáciami určené pre USA blízkemu spojencovi Ruska

Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva spustilo vyšetrovanie po tom, ako jeho úradníci kvôli chybe v adrese nevedomky poslali e-maily obsahujúce utajované informácie blízkemu spojencovi Ruska - do africkej republiky Mali.

28.07.2023 07:55
Kyberbezpečnosť / Ransomware / Hacker / Heker /... Foto: ,
debata (19)

Za to, že „malý počet“ e-mailov určených pre Pentagón bol odoslaný do Mali, môže vynechanie písmena „i“ v adrese: britskí úradníci totiž poslali správy na adresu, ktorá sa končila doménou západoafrickej krajiny „.ml“, a nie doménou americkej armády – „.mil“.

Rovnakú chybu minulý týždeň odhalili aj v Spojených štátoch, odkiaľ však do Mali smerovali „milióny vojenských e-mailov“.

Hovorca britského ministerstva obrany uviedol, že v rezorte sú presvedčení, že uniknuté e-maily neobsahovali žiadne informácie, ktoré by mohli ohroziť operačnú bezpečnosť alebo technické údaje. Spresnil, že „všetky citlivé informácie sa zdieľajú v systémoch navrhnutých tak, aby sa minimalizovalo riziko nesprávneho presmerovania“.

Mali bolo medzi šiestimi africkými krajinami, ktorým ruský prezident Vladimir Putin po kolapse čiernomorskej dohody s Ukrajinou prisľúbil dodávky obilia zadarmo. V Mali tiež pôsobia žoldnieri Vagnerovej skupiny, ktorí bojujú po boku malijskej armády proti džihádistom a ktorí sú spájaní s Kremľom.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #USA #email #Mali