Ekologická katastrofa neďaleko holandského pobrežia: V dôsledku horiacej lode už došlo k znečisteniu mora

Škodlivé látky z horiacej nákladnej lode v Severnom mori neďaleko holandského pobrežia sa už dostali do mora, uviedol v piatok nemecký odborník na životné prostredie Kim Detloff. Správu priniesla agentúra DPA.

28.07.2023 14:26
Holandsko požiar loď nákladná elektromobily Foto:
Dym stúpa z nákladnej lode Fremantle Highway prevážajúcej takmer 3 000 áut, ktorú zachvátil požiar severne od holandského ostrova Ameland 26. júla 2023.
debata (9)

„V skutočnosti už ekologická katastrofa nastala,“ povedal Detloff z Únie na ochrany prírody a biodiverzity (NABU) pre verejnoprávnu stanicu NDR.

Podľa neho sa do okolia uvoľňujú toxíny, ťažké kovy, plasty či batérie. „A tieto látky už vstupujú do ekosystému, takže dochádza k lokálnej kontaminácii,“ povedal.

Najväčšou hrozbou pre životné prostredie je však potopenie lode. V súčasnosti sa záchranári snažia loď odtiahnuť ďalej na more, čo najďalej od ostrovov v pobrežnej oblasti Waddenzee.

V dôsledku požiaru zahynul jeden námorník, ktorého spolu s ďalšími 22 členmi posádky zachránili z horiacej nákladnej lode.

Požiar na lodi vezúcej takmer 3000 áut vypukol v utorok. Vlastník lode, spoločnosť Shoei Kisen Kaisha uviedla, že s vysokou pravdepodobnosťou ho spôsobili elektromobily. Dodala však, že presná príčina sa musí najskôr vyšetriť.

Na palube lode Fremantle Highway plaviacej sa pod vlajkou Panamy sa podľa holandskej tlačovej agentúry ANP nachádza takmer 500 elektromobilov. Pôvodne sa uvádzalo, že je tam 25 elektromobilov.

Fremantle Highway Čítajte viac Horí ďalšia loď, ktorá prepravuje autá. Zrejme opäť kvôli elektromobilu
9 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #požiar #Holandsko #loď #elektromobily #ekologická katastrofa #požiar lode