Obmedzí Rím prístup k Fontáne di Trevi? Radnicu rozčuľujú turisti, ktorí do nej skáču

Predstavitelia rímskej radnice chcú obmedziť prístup k jednej z najznámejších pamiatok vo "večnom meste" - neskorobarokovej Fontáne di Trevi. Reagujú tak na správu, že turista vyliezol na sochu vo fontáne a potom skočil do vody, píše talianska tlač.

29.07.2023 07:25
Taliansko, fontána di Trevi, Foto: ,
Klimatickí aktivisti nedávno zafarbili vodu fontány di Trevi.
debata

Podobný incident sa podľa novín stal v posledných týždňoch niekoľkokrát a od kúpania v známej pamiatke turistov neodradila ani pokuta vo výške niekoľko sto eur.

Najnovší prípad kritizoval radný pre cestovný ruch Alessandro Onorato, ktorý ho označil za „číre barbarstvo“. „Nadišiel čas rozhodnúť o obmedzení prístupu k fontáne,“ povedal radný, ktorý vyzval na súčinnosť s celoštátnou políciou či ministerstvom kultúry. „Pokuty, ktoré rozdávajú strážnici, či výzvy na používanie rozumu už nestačia,“ uviedol politik.

Skoky do známej fontány v centre Ríma nie sú ojedinelé. Len v uplynulých týždňoch sa tak stalo niekoľkokrát, uviedli talianske médiá. Väčšinou sa tak deje za prihliadania desiatok či stoviek ďalších turistov. Ľahostajnosť prizerajúcich sa alebo ich potlesk sú talianskou tlačou tiež tvrdo kritizované. Známu pamiatku použili pre svoju demonštráciu proti fosílnym palivám aj členovia organizácie Ultima Generazione (Posledná generácia), ktorí vodu vo fontáne zafarbili.

V posledných týždňoch rímske médiá tiež informovali o niekoľkých prípadoch, keď mladí turisti vyryli do múru Kolosea svoje meno či iné odkazy. Podľa informácií agentúry Reuters hrozí za vandalizmus v Koloseu pokuta najmenej 15 000 eur až päťročný trest väzenia. Kúpanie vo Fontáne di Trevi potom mestskí strážnici zvyčajne trestajú pokutou 450 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím #Fontána di Trevi