Slovenský šéf diplomacie maďarskému: Nehovor o tom, čo si iní myslia. Najprv sa ich opýtaj

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský reagoval na to, čo povedal jeho maďarský kolega Péter Szijjártó.

30.07.2023 10:03
Wlachovský, Szijjártó Foto: ,
Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský (vľavo) a šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.
debata (180)

Ten vyhlásil, že Európska únia si myslí, že na Ukrajine bude vojna ešte štyri roky. "Koľko ľudí zomrie za štyri roky? Koľko Maďarov zomrie za štyri roky? A o koľko viac skazy sa za štyri roky stane, ktorú potom bude musieť niekto napraviť?,“ povedal Szijjártó, ktorého krajina napriek invázii na Ukrajinu udržiava dobré kontakty s Ruskom.

Šéf rezortu diplomacie reaguje na Orbánove výroky
Video
Zdroj: MZV

Na maďarského šéfa diplomacie však na sociálnej sieti Twitter reagoval slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský.

"Milý Péter, prosím, nehovor, čo si ostatní myslia, skôr ako sa ich opýtaš. EÚ pozostáva z 27 krajín. Nespomínam si na žiadnu debatu, keď sme povedali, že vojna bude pokračovať štyri roky. Vojna sa môže zastaviť zajtra. Problém nie je EÚ, problém je Rusko,“ pripomenul Wlachovský. A po maďarsky pridal s odkazom na rok 1956, keď sovietske vojská brutálne potlačili maďarské reformné snahy: Rusi nech idú domov! Nech je pokoj! 1956.

Slovnú prestrelku vo vzťahoch medzi Bratislavou a Budapešťou spustil minulý týždeň premiér Viktor Orbán. Slovensko totiž označil za územie odtrhnuté od Uhorska.

Viktor Orbán Čítajte viac Demeš: Odtrhnuté územia? Orbán sa odtrhol od reality v čase, keď chce Putin prekresľovať mapy

„Akékoľvek spochybňovanie územnej integrity Slovenska je neprijateľná vec. Neprospieva to ani bilaterálnym vzťahom a nepomáha to ani maďarskej menšine na Slovensku," reagoval premiér Ľudovít Ódor.

Ódor o Orbánovi a ruských vojnových zločinoch na Ukrajine
Video
Zdroj: TV Pravda

"Odmietame akékoľvek snahy, ktoré by spochybňovali usporiadanie vzťahov po prvej a druhej svetovej vojne. Od dnešného Maďarska nemohlo byť nič odtrhnuté. Takéto vyjadrenia idú nezmyselne proti dobrým susedským vzťahom a stabilite v našom regióne. Spochybňovanie územnej integrity či suverenity Slovenska kýmkoľvek je pre nás absolútne neprijateľné a nebudeme ho tolerovať,“ vyhlásil aj Wlachovský.

© Autorské práva vyhradené

180 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Európska únia #Rusko #Ukrajina #Péter Szijjártó #vojna na Ukrajine #Miroslav Wlachovský