Občianstvo, alebo teror a deportácia. Rusi sa snažia ničiť Ukrajincom aj identitu

Úrady na Ruskom ovládaných ukrajinských územiach nútia tamojších Ukrajincov, aby prijímali ruské občianstvo. Keď to nechcú urobiť, hrozia im postihy, vrátane deportácie alebo väzby, uviedli v stredu výskumníci z americkej Yaleovej univerzity.

03.08.2023 10:16
Vladimir Putin Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (69)

Obyvatelia Ruskom okupovaných častí Záporožskej, Chersonskej, Doneckej a Luhanskej oblasti sú vystavení systematickým snahám zbaviť ich ukrajinskej identity. Tí Ukrajinci, ktorí nechcú prijať ruské občianstvo, „čelia hrozbám, zastrašovaniu, čaká ich obmedzenie prídelov humanitárnej pomoci i základných potrieb a možná väzba alebo deportácia,“ uviedli autori správy s tým, že cieľom týchto praktík je prinútiť ich stať sa občanmi Ruska. „Znepokojivé je na tom, že ide o porušovanie ženevských a haagskych konvencií,“ povedal šéf výskumného tímu Nathaniel Raymond. Podľa neho sú tieto ruské praktiky veľmi rozšírené.

Ukrajinská odplata sa blíži, varuje Kyjev
Video
Ukrajinský úrad pre strategickú komunikáciu (afustratcom) zverejnil na svojich sociálnych sieťach animované video, v ktorom varuje, že sa Rusku pomstí za utrpenie Ukrajincov. / / Zdroj: Ukrajinský úrad pre strategickú komunikáciu

Ak Ukrajinci v oblastiach ovládaných Rusmi chcú prežiť, neostáva im nič iné, len ruský pas prijať, podotýka Raymond. Zodpovednosť za to podľa neho nesú okupačné úrady, Kremeľ a jeho šéf Vladimir Putin, na ktorého Medzinárodný trestný súd (ICC) v marci vydal zatykač kvôli únosom ukrajinských detí.

Mariupol, Ukrajina Čítajte aj Rusko „vymýva mozgy“ deťom uneseným z Ukrajiny, tvrdí britská veľvyslankyňa

Výskumníci z Yaleovej univerzity správu vypracovali v rámci programu amerického ministerstva zahraničia nazvaného Conflict Observatory, ktorý sa začal vlani v máji s cieľom odhaliť a analyzovať dôkazy o vojnových a ďalších zločinoch spáchaných Ruskom na Ukrajine.

Joe Biden, dlh, limit Čítajte aj NYT: Biden nariadil zdieľať s ICC dôkazy o ruských zločinoch

Moskva neustále odmieta, že by sa jednotky, ktoré sa zúčastňujú takzvanej ‚špeciálnej vojenskej operácie‘, dopúšťali vojnových zločinov. Ruský premiér Michail Mišustin v máji povedal, že Rusko od vlaňajšieho októbra udelilo občianstvo 1,5 milióna ľudí z anektovanej Chersonskej, Záporožskej, Luhanskej a Doneckej oblasti.

Budova, ktorú zasiahol raketový útok ruskej...
Hasiči zasahujú po raketovom útoku ruskej...
+3Budova, ktorú zasiahol raketový útok ruskej...
69 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #teror #deportácie