Sneh len kde-tu, vleky stoja. Austrália zažíva extrémne teplú zimu

V čase, keď severná pologuľa zápasí s vlnami horúčav, južná pologuľa zažíva nezvyčajne teplú zimu. Mnohé lyžiarske vleky v Austrálii preto stoja, informovala vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na austrálsku televíznu stanicu 9News.

03.08.2023 14:51
debata

Na niektorých zjazdovkách, najmä na juhovýchode Austrálie, nie je takmer žiadny sneh. Obzvlášť postihnuté sú strediská Selwyn Snow Resort v Novom Južnom Walese a Mount Baw Baw v štáte Viktória.

V celej Austrálii bol júl — inak jeden z najchladnejších mesiacov —- extrémne teplý, uviedla televízia 9News s odvolaním sa na meteorologickú službu Weatherzone.

Niektoré z najznámejších lyžiarskych stredísk v austrálskych Alpách, ako napríklad Hotham a Perisher, sa obávajú topenia snehu na zjazdovkách. Oba rezorty hlásia teploty o dva až tri stupne Celzia vyššie ako zvyčajne, a to cez deň aj v noci.

„Hoci sa nezdá, že je to veľa, je to rozhodujúce pre sneženie, ako aj pre udržanie existujúcej snehovej pokrývky,“ povedal Bob Neil z Weatherzone.

Dobrou správou podľa DPA je, že v lyžiarskych strediskách vo vyšších nadmorských výškach, ako je napríklad Guthega v Snowy Mountains, je nateraz snehu dosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #zima