Ropa alebo budúcnosť? Aktivisti prekryli dom Rishiho Sunaka čiernou látkou

Aktivisti z organizácie Greenpeace vo štvrtok zakryli dom britského premiéra Rishiho Sunaka v grófstve Severný Yorkshire čiernou látkou. Protestovali tak proti politike v oblasti fosílnych palív, ktorú presadzuje jeho vláda. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

03.08.2023 15:35
sunak Foto: ,
Dom britského premiéra Rishiho Sunaka zahalený do čiernej.
debata (5)

Britská vláda tento týždeň vydala stovky nových licencií na ťažbu ropy a zemného plynu v Severnom mori, čo vyvolalo hnev ochrancov životného prostredia.

„Naliehavo potrebujeme, aby sa náš premiér stal klimatickým lídrom, nie ničiteľom klímy,“ povedal člen organizácie Greenpeace Philip Evans. Dodal, že v čase, keď lesné požiare a záplavy ničia domovy a životy ľudí na celom svete, „Sunak dáva zelenú masívnemu rozširovaniu ťažby ropy a plynu“.

Greenpeace na internete uverejnila videá zachytávajúce aktivistov, ktorí lezú na strechu Sunakovej vily a spúšťajú z nej čiernu látku. Dvaja ďalší držia transparent s nápisom „Rishi Sunak – príjmy z ropy alebo naša budúcnosť?“

Agentúra AFP pripomenula, že Sunak je v súčasnosti aj so svojou rodinou na dovolenke v Kalifornii. Jeho úrad na londýnskej Downing Street 10 uviedol, že premiérova politika je potrebná na zaistenie energetickej bezpečnosti Británie.

Chorvátsko ropa ropný terminál Čítajte viac Rozbieha sa veľká ťažba ropy a plynu v Severnom mori. Rusko využíva energie ako zbraň, tvrdia Briti
5 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Veľká Británia #Greenpeace #Rishi Sunak