Zvrhnutý prezident Nigeru vyzýva USA, aby obnovili ústavný poriadok v jeho krajine

Zvrhnutý prezident Nigeru Mohamed Bazoum vyzval Spojené štáty a celé medzinárodné spoločenstvo, nech obnoví ústavný poriadok v jeho krajine. V texte zverejnenom v denníku The Washington Post (WP) tiež uviedol, že je teraz rukojemníkom.

04.08.2023 05:45
Niger, protest Foto: ,
Stúpenci nigerskej vládnucej chunty sa zhromažďujú na začiatku protestu, ktorý vyzýva k boju za slobodu krajiny a potlačeniu cudzieho zasahovania v Niamey, Niger, štvrtok 3. augusta 2023. Pochod pripadol na Deň nezávislosti západoafrického národa od jeho bývalého koloniálneho vládcu Francúzska a v dôsledku nárastu protifrancúzskych nálad viac ako týždeň po tom, čo vzbúrení vojaci zosadili demokraticky zvoleného prezidenta krajiny.
debata (21)

Agentúra AFP zase informovala o tom, že nové vojenské vedenie krajiny vypovedalo niekoľko vojenských dohôd s Francúzskom, teda bývalou koloniálnou mocnosťou. Týka sa to aj dohody o rozmiestnení francúzskych vojakov, ktorých je v africkej krajine až 1500.

„Píšem ako rukojemník. Niger čelí útoku vojenskej junty, ktorá sa snaží zvrhnúť našu demokraciu, a ja som len jedným zo stoviek občanov, ktorí boli svojvoľne a nezákonne uväznení,“ napísal demokraticky zvolený Bazoum, ktorého armáda zvrhla minulý týždeň.

Prevrat podľa neho nie je možné akokoľvek ospravedlniť. Ak puč uspeje, bude to podľa neho mať zničujúce dôsledky pre Niger, širší región aj celý svet. Bazoum tiež varoval pred tým, že by v oblasti mohla výrazne posilniť ruská žoldnierska Vagnerova skupina.

Toho sa obávajú aj západní spojenci, ktorí v 25-miliónovej krajine pomáhali s výcvikom vojakov predovšetkým pre boj proti džihádistom. Teraz sa podľa vyjadrenia vojenskej junty o vypovedaní vzájomných dohôd zdá, že minimálne francúzski vojaci budú musieť krajinu opustiť.

Vojenské vedenie Nigeru vo vyhlásení prednesenom v televízii uviedlo, že vypovedá celkovo päť vojenských zmlúv s Francúzskom z rokov 1977 až 2020. Paríž, ktorý na oznámenie zatiaľ nereagoval, o tom oficiálne vyrozumie diplomatickou nótou. Podľa agentúry Reuters by mohol krok junty „drasticky zmeniť“ boj proti islamským povstalcom v celom regióne. Niger bol doteraz považovaný za posledného spoľahlivého partnera Západu v boji proti džihádistom v oblasti Sahelu.

Vojenské vedenie africkej krajiny tiež uviedlo, že „ukončuje“ činnosť svojich veľvyslancov vo Francúzsku, USA, Nigérii a Togu.

Delegácia ECOWAS prišla na rokovanie o kríze

Delegácia Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) dorazila vo štvrtok na rokovanie do Nigeru v snahe vyriešiť krízu spôsobenú minulotýždňovým vojenským prevratom. Agentúra AFP sa odvoláva na nemenovaný zdroj.

Podľa zdroja pristálo lietadlo delegácie v nigerskej metropole Niamey o 18.11 h miestneho času (19.11 SELČ).

Nigérijsky prezident Bola Tinubu vyzval členov delegácie, aby „spravili všetko preto zaistenie nezvratného a priateľského vyriešenia situácie v Nigeri“, uviedla prezidentova kancelária.

Delegácia vedená niekdajším nigérijským prezidentom Abdulsalamim Abubakarom „sa má stretnúť s vodcami prevratu v Nigeri a odprezentovať požiadavky vedenia ECOWAS-u“, uvádza Tinubuho kancelária.

Tinubu okrem toho vyslal ešte jednu delegáciu vedenú nigérijským veľvyslancom Babom Ganom Kingibem, aby o kríze v Nigeri rokovala s lídrami Líbye a Alžírska.

ECOWAS už na Niger uvalil ekonomické aj obchodné sankcie, pričom v nedeľu dal chunte týždeň na to, aby vrátila moc demokraticky zvolenému prezidentovi Mohamedovi Bazoumovi; inak riskuje vojenskú intervenciu.

Šéfovia armád členských krajín ECOWAS-u sa v súčasnosti stretávajú v nigérijskom hlavnom meste Abuja, kde rokujú o možnej vojenskej intervencii v prípade, ak zlyhá diplomacia. ECOWAS však uviedol, že k sile sa uchýli až ako k „poslednej možnosti“.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Niger #vojenský prevrat