Na vigílii s pápežom sa v Lisabone zišlo 1,5 milióna ľudí

Približne 1,5 milióna ľudí sa v piatok zhromaždilo v portugalskej metropole Lisabone na večernú bohoslužbu s pápežom Františkom. Niektorí z účastníkov čakali na pápeža na mieste viac ako osem hodín v páliacom slnku a pri teplote dosahujúcej 38 stupňov Celzia, informovala agentúra Reuters.

06.08.2023 07:57
Portugalsko, pápež Foto: ,
Zástupcovia Dignity USA, skupiny LGBTQ+ katolíkov, sa zúčastňujú na vigílii s pápežom Františkom v Parque Tejo v Lisabone deň pred 37. Svetovými dňami mládeže, v sobotu 5. augusta 2023. Po incidente intolerancie voči LGBTQ+ katolíkom navštevujúcim World Youth Počas denných príprav vydala socialistická vláda vyhlásenie požadujúce, aby sa pútnici navzájom rešpektovali.
debata (2)

V parku na nábreží, kde sa stretnutie konalo, nie je prakticky žiadny tieň, a tak sa mnohí pútnici pred slnkom schovávali aspoň pod dáždnikmi či pod plachtami, ktoré si priniesli so sebou. Účastníci boli tiež prostredníctvom mobilnej aplikácie nabádaní, aby pili vodu a chránili sa opaľovacím krémom. Okolo davu prechádzal traktor s cisternou, z ktorej na ľudí striekali vodu.

Viacerí ale uviedli, že na mieste plánujú prenocovať, aby si mohli vypočuť v nedeľu poslednú pápežovu omšu pred jeho odletom z Portugalska. Hlava katolíckej cirkvi sa do Portugalska vydala pri príležitosti Svetových dní mládeže a dopoludnia za účasti 200 000 veriacich navštívila pútnické miesto v dedine Fátima.

Pápež František v papamobile prichádza do Šaštína
Video

Rovnako ako vo Fátime aj večer v Lisabone pápež predniesol k zhromaždeným improvizovaný príhovor namiesto vopred pripravenej podstatne dlhšej reči. Agentúra AP podotkla, že 86-ročný pápež sa od pripravených poznámok odchyľuje často. Podľa agentúry Reuters nič nenaznačovalo, že by pápež skrátil svoje vystúpenie pre zdravotné problémy.

Pri jednej príležitosti pápež v Portugalsku poznamenal, že má ťažkosti s okuliarmi. Vatikánsky hovorca Matteo Bruni však podľa Reuters poprel, že by súviseli so zlým zrakom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #pápež František