Nulandová rokovala v Nigeri s pučistami, tí vymenovali premiéra

Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Victoria Nulandová sa v pondelok v Nigeri stretla s vysokopostavenými predstaviteľmi tamojšej vojenskej junty. Rokovania označila za "veľmi otvorené a miestami dosť náročné."

08.08.2023 06:42
Niger Bazoum puč demonštrácia Foto: ,
Hustý čierny dym stúpa zo sídla vládnucej strany počas demonštrácie v nigerskom hlavnom meste Niamey 27. júla 2023.
debata (17)

Nulandová rokovala v hlavnom meste Niamey s novým veliteľom nigerských ozbrojených síl generálom Moussom Salaou Barmoum, ako aj s troma ďalšími členmi vojenskej junty. Ako po schôdzke uviedla, stretnutie so zosadeným a uväzneným prezidentom Mohamedom Bazoumom jej umožnené nebolo.

„Dúfam, že diplomacii ponechajú dvere otvorené,“ podotkla Nulandová v súvislosti so strojcami prevratu v Nigeri s tým, že USA im to „navrhli“.

Námestníčka šéfa americkej diplomacie ďalej podľa agentúry AFP uviedla, že Barmou je „dobre oboznámený“ so spoluprácou s USA prostredníctvom svojho predchádzajúceho pôsobenia v špeciálnych jednotkách.

Nulandová zároveň uviedla, že strojcovia prevratu v Nigeri „veľmi dobre chápu“ riziko pre svoju suverenitu v prípade, že by do krajiny pozvali príslušníkov ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny.

Armádny veliteľ Amadou Abdramane (uprostred)... Foto: SITA/AP
Niger / Amadou Abdramane / Armádny veliteľ Amadou Abdramane (uprostred) oznamuje správu o zvrhnutí prezidenta Mohameda Bazouma i tamojšej vlády

Demokraticky zvoleného nigerského prezidenta 26. júla internovali a zosadili vzbúrení príslušníci Prezidentskej gardy. Veliteľ tejto elitnej jednotky generál Abdourahamane Tiani sa následne vyhlásil za nového vládcu Nigeru.

Nulandová sa v rámci rokovaní s predstaviteľmi nigerskej junty so samotným Tianim nestretla. Ako však zdôraznila, Spojené štáty naďalej vyzývajú na okamžité prepustenie prezidenta Bazouma, jeho rodiny i všetkých zadržaných osôb v súvislosti s prevratom.

Za úradovania Bazouma sa z Nigeru stal jeden z posledných strategických partnerov Západu v boji proti postupu islamistických teroristov z regióne afrického Sahelu, píše DPA.

Vodcovia nigerského prevratu odignorovali ultimátum Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS), v súlade s ktorým mali do nedele vrátiť moc Bazoumovi. Teraz čakajú na reakciu tejto regionálnej organizácie, ktorá im v prípade nesplnenia ultimáta pohrozila vojenskou intervenciou. Premiéri členských krajín ECOWAS sa vo štvrtok zídu v nigérijskej metropole Abuja, aby diskutovali o ďalších krokoch.

K situácii sa v utorok vyjadril aj šéf americkej diplomacie Antony Blinken, podľa ktorého je pre medzinárodné spoločenstvo v súvislosti s riešením prevratu v Nigeri najlepšou možnosťou diplomacia, píše agentúra AFP.

„Diplomacia je zaiste uprednostňovanou cestou pri riešení tejto situácie… Je to súčasný prístup ECOWAS. Je to náš prístup,“ povedal Blinken pre francúzsku rozhlasovú stanicu RFI.

Vodcovia prevratu vymenovali premiéra

Takmer dva týždne po tom, čo v Nigeri prevzala moc armáda, vymenovali strojcovia prevratu v krajine na post premiéra bývalého ministra hospodárstva Aliho Mahamana Lamineho Zeinea. V noci na utorok to prostredníctvom svojho hovorcu oznámila nigerská vojenská junta.

Lamine Zeine pôsobil ako minister hospodárstva a financií počas niekoľkých rokov v kabinete vtedajšieho prezidenta Mamadoua Tandju, ktorého zvrhli ešte v roku 2010. Najnovšie pôsobil ako ekonóm pre Africkú rozvojovú banku v Čade, uviedli nigerské médiá.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Niger