Na juhu Portugalska naďalej zúri lesný požiar, evakuovali asi 1400 ľudí

Stovky hasičov v utorok zasahujú pri lesnom požiari na juhu Portugalska, ktorý zničil tisíce hektárov lesa. Miestne úrade preventívne evakuovali približne 1400 ľudí. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

08.08.2023 11:55
portugalsko, lesný požiar, hasič Foto: ,
Hasenie požiaru v Portugalsku, archívna snímka.
debata (1)

Lesný požiar vypukol v obci Odemira v regióne Alentejo v sobotu. Odvtedy sa rozšíril a priblížil k regiónu Algarve na juhu krajiny, ktorý je vyhľadávanou turistickou destináciou.

Požiar, ktorý zničil už približne 6700 hektárov lesa, sa v súčasnosti snaží dostať pod kontrolu viac ako 800 hasičov. Hasenie však komplikujú horúčavy a silný vietor. Situácia je podľa starostu Odemiry Héldera Guerreira kritická a zložitá. Veliteľ miestneho úradu civilnej ochrany José Ribeiro uviedol, že hasiči majú pred sebou „veľa práce“.

Cyprus, lesné požiare, lietadlo Čítajte viac Lesné požiare na Sardínii sú už pod kontrolou, v Grécku pred nimi opäť varujú

Úrady z dôvodu požiaru preventívne evakuovali 19 menších obcí, štyri turistické ubytovacie zariadenia a kemping. Plamene spôsobujú blokády aj niektorých cestných komunikáciách.

Približne 300 hasičov, 88 kusov techniky a dve lietadlá v pondelok zasahovali pri lesnom požiari v okolí mesta Ourém v strednej časti Portugalska, píše na svojej webovej stránke denník El País. Dvaja hasiči tam utrpeli zranenia.

Portugalsko je jednou z viacerých európskych krajín, ktoré toto leto v čase vrcholu turistickej sezóny sužujú rekordné horúčavy. Pre tri portugalské okresy platí v utorok výstraha pred extrémnymi horúčavami a v meste Castelo Branco v strednej časti Portugalska môžu teploty dosiahnuť 41 stupňov Celzia.

V súvislosti s vlnou horúčav miestne úrady upozornili na zvýšené riziko vzniku lesných požiarov.

Návrat dovolenkárov z horiaceho Grécka: Ako na Titanicu
Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #lesný požiar