Neznáma krajina kúpila 50 starších Leopardov, tanky pôjdu na Ukrajinu

Prvé dva tanky Leopard 1 tento týždeň opustili Belgicko a sú na ceste na Ukrajinu, píšu belgické médiá. Technika podľa nich však nepochádza od belgickej vlády, ale od neznámej krajiny, ktorá od súkromnej spoločnosti OIP kúpila celkovo 50 týchto starších modelov tankov nemeckej výroby.

08.08.2023 19:14
Leopard 2A4 Foto:
Leopard 2A4 holandskej armády. Ukrajina má dostať 50 tankov staršej verzie Leopard 1.
debata (117)

„Tanky sa najprv presunú do Nemecka a do Talianska, kde budú zmodernizované a dostanú moderné zbraňové systémy. Následne zamieria na bojisko,“ povedal denníku De Standaard šéf belgickej firmy OIP Freddy Verslyus. Tanky pochádzajú práve zo skladov tejto firmy. „To všetko bude nejaký čas trvať. Len samotná preprava zaberie niekoľko týždňov. Päťdesiatku tankov nejde len tak o niekoľko dní naložiť na nákladné vozidlá,“ uviedol.

Príprava na Rusov. Ukrajinci krotia v Nemecku Leopardy
Video

OIP nakúpila leopardy asi pred desiatimi rokmi, keď sa ich v rámci znižovania nákladov zbavovala belgická armáda. Uviedlo to periodikum The Brussels Times, podľa ktorého na začiatku tohto roka belgická ministerka obrany Ludivine Dedonderová oznámila, že Belgicko má záujem o spätné odkúpenie týchto tankov. OIP však podľa nej požadoval za zastaranú techniku neprimeranú sumu, a obchod sa preto neuskutočnil.

Tanky nakoniec podľa belgických médií kúpila iná krajina. Versluys však nezverejnil, o aký štát išlo ani za akú sumu ich predal.

Sláva Ukrajine. Kličko sa posadil do tanku Leopard
Video

Ukrajina sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej invázii. Kyjev sa v rámci svojej protiofenzívy, ktorú začal tento rok na začiatku júna, snažil od začiatku tohto roka získať od západných spojencov tanky a obrnené vozidlá.

Diskusia sa viedla najmä ohľadom moderných tankov nemeckej výroby Leopard 2, ktorými disponovalo hneď niekoľko európskych krajín, na ich vývoz na Ukrajinu však potrebovali súhlas Berlína. Nemecko následne na konci januára podľahlo tlaku spojencov a na Ukrajinu odvtedy zamierili desiatky tankov Leopard 2.

Vo februári potom Berlín súhlasil aj s dodaním predchádzajúcej verzie leopardov. Dodávky týchto tankov doteraz Ukrajine sľúbilo Nemecko, Dánsko a Holandsko.

Leopard 1 je prvý hlavný bojový tank, ktorý sa v Nemecku po druhej svetovej vojne začal vyrábať pre potreby bundeswehru, a to od polovice 60. rokov do polovice 80. rokov. Tank, ktorého sa vyrobilo celkovo 4 700 kusov, nemecká armáda už asi 20 rokov nepoužíva.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #vojna na Ukrajine #tank leopard