Japonsko si pripomenulo 78. výročie zhodenia atómovej bomby na Nagasaki

Primátor japonského mesta Nagasaki v stredu vyzval krajiny vlastniace jadrové zbrane, aby "preukázali odvahu" a oslobodili sa od princípov jadrového odstrašovania.

09.08.2023 07:36
Nagasaki, atómová bomba Foto:
Pietne a mierové zhromaždenie sa po prvý raz od roku 1963 konalo v interiéri, nie v mestskom Parku mieru na snímke, teda blízko miesta, kde bomba vybuchla. Dôvodom bola tropická búrka.
debata (35)

Ako informovala agentúra Kjódó, vyhlásenie primátora Širóa Suzukiho zaznelo na spomienkovom podujatí pri príležitosti 78. výročia útoku atómovou bombou na Nagasaki. Atómová bomba Fat Man zhodená na mesto 9. augusta 1945 americkým bombardérom zavinila smrť viac ako 70 000 ľudí, ďalších 75 000 utrpelo zranenia.

Pietne a mierové zhromaždenie sa prvýkrát od roku 1963 konalo v interiéri, nie v mestskom Parku mieru – blízko miesta, kde bomba vybuchla. Dôvodom bola tropická búrka, pre ktorú zrušili aj osobnú účasť premiéra Fumia Kišidu a zahraničných hostí.

Hirošima, Japonsko Čítajte viac Guvernér Hirošimy: Rusko eskaluje situáciu, jadrové zbrane už nikdy nesmieme použiť

Podľa pôvodných plánov malo byť na obrade približne 2 400 zástupcov 85 krajín a regiónov.

Primátor Suzuki na margo zvýšeného napätia v súvislosti s vojnou na Ukrajine vo svojom prejave vyhlásil, že Rusko „nie je jediným štátom, ktorý predstavuje riziko“. Vyzval preto jadrové mocnosti, aby sa oslobodili od princípov jadrového odstrašovania, a apeloval na japonskú vládu, aby „preukázala odhodlanie“ a čo najskôr podpísala a dala ratifikovať Zmluvu o zákaze jadrových zbraní.

Výkriky, stony, spálení ľudia. Hirošima chce mier, no žije v tieni jadrovej hrôzy
Video
Zdroj: TV Pravda

Podobné vyhlásenie zaznelo pred tromi dňami i na pietnom zhromaždení v meste Hirošima, kde si pripomenuli udalosti zo 6. augusta 1945, keď naň USA zhodili atómovú bombu, pričom zahynulo 140.000 ľudí.

Oppenheimer, Murphy Čítajte viac Atómovky vojnu neskrátili, myslí si autor knihy o Oppenheimerovi

Pod tlakom týchto zlomových udalostí japonské cisárstvo oznámilo 15. augusta 1945 svoju kapituláciu v druhej svetovej vojne.

Hirošima a Nagasaki sa ako prvé mestá zdevastované atómovými bombami stali celosvetovo známe ako symboly úsilia o mier.

Jadrové zbrane? Aj Putin má niekoho, na kom mu záleží, hovorí Japonka, ktorá prežila Hirošimu
Video
Zdroj: TV Pravda

Z vládnych údajov z konca marca vyplýva, že v Japonsku za osoby, ktoré prežili útoky atómovou bombou, oficiálne uznávajú 113 649 osôb, čo je o 5 346 menej ako v predchádzajúcom roku. Priemerný vek preživších je viac ako 85 rokov.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #atómová bomba #Nagasaki