V Stredozemnom mori zomrelo po stroskotaní lode 41 migrantov. Pri Grécku ich zachránili niekoľko desiatok

Štyridsaťjeden migrantov zahynulo pri stroskotaní plavidla neďaleko talianskeho ostrova Lampedusa v Stredozemnom mori. Napísala o tom v stredu tlačová agentúra ANSA s odvolaním na tvrdenia ľudí, ktorí prežili, informujú agentúra Reuters a britská spravodajská stanica BBC.

09.08.2023 12:55
migranti, lampedusa Foto: ,
Migranti v záchranných vestách, ktoré im poskytli dobrovoľní záchranári neďaleko talianskeho ostrova Lampedusa v Stredozemnom mori.
debata

Štyria preživší pôvodom z Pobrežia Slonoviny a Guiney záchranárom povedali, že boli na lodi smerujúcej z tuniského prístavného mesta Sfax, ktorá stroskotala počas plavby k talianskemu pobrežiu. Malá loď s 45 ľuďmi na palube vrátane troch detí podľa ich slov vyplávala z tuniského pobrežia minulý týždeň vo štvrtok a potopila sa po niekoľkých hodinách plavby.

Štyroch migrantov zachránila nákladná loď, na Lampedusu dorazili v stredu.

Nie je jasné, či táto tragédia súvisí s dvoma stroskotaniami lodí s migrantmi, o ktorých talianske médiá informovali v nedeľu, všíma si Reuters. Tamojšie úrady vtedy hlásili vyše 30 nezvestných ľudí, pričom 57 migrantov sa im podarilo zachrániť. Jedno z plavidiel malo vyplávať zo Sfaxu minulý týždeň vo štvrtok, čo sa zhoduje s výpoveďou preživších.

Pri pokuse o prechod zo severu Afriky do Európy zahynulo tento rok už viac ako 1 800 ľudí, píše BBC.

Prístavné mesto Sfax, ktoré sa nachádza približne 130 kilometrov od Lampedusy, je podľa tuniských úradov pre migrantov častým východiskovým bodom pre plavby do Európy.

migranti bielorusko poľsko Čítajte aj Migranti nezaťažujú našu ekonomiku. Eurokomisia vyvrátila niektoré mýty o migrácii

Grécka pobrežná stráž v utorok zachránila 52 migrantov, ktorí sa tlačili na plachetnici zakotvenej pri neobývanom ostrove ďaleko od gréckej pevniny. Loď si pri ostrovčeku Falkonera všimlo súkromné plavidlo. Ostrov sa nachádza v oblasti medzi ostrovom Milos a polostrovom Peloponéz, ktorá je známa pre silné prúdy a rozbúrené more. Migrantov po záchrane odviezli do prístavu Lavrio juhovýchodne od Atén.

V utorok tiež zachránili 19 ľudí z člna, ktorý stratil riadenie severovýchodne od ostrova Samos vo východnej časti Egejského mora. Neskôr počas dňa pri tom istom ostrove zachránili z ďalšieho člna 18 osôb.

Grécko v ostatných týždňoch hlási nárast príchodov migrantov po mori.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Taliansko #Stredozemné more #migranti