Ruské ministerstvo zakázalo zamestnancom používať na prácu iPhony a iPady

Ruské ministerstvo pre digitálny rozvoj zakázalo svojim zamestnancom používať na pracovné účely smart telefóny iPhone a počítačové tablety iPad od americkej technologickej spoločnosti Apple. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na ministra pre digitálny rozvoj Maxuta Šadajeva. Upozornila, že podobný zákaz už predtým vydali aj ďalšie ruské úrady a podniky.

12.08.2023 09:10
Apple, iPad Pro Foto: ,
Ilustračné foto
debata (9)

„Bol vydaný zákaz používania mobilných zariadení (firmy Apple) – smartfónov a tabletov – k prístupu k pracovným aplikáciám ak pracovnej emailovej komunikácii,“ uviedol Šadajev. „Je povolené používať iPhony pre osobnú potrebu,“ dodal.

Ministerstvo vydalo zákaz zhruba dva mesiace po tom, čo ruská tajná služba FSB uviedla, že odhalila operáciu americkej rozviedky, ktorá využila telefóny firmy Apple. Podľa ruskej tajnej služby bolo v rámci tejto operácie „infikovaných“ niekoľko tisíc telefónov, vrátane tých patriacich zahraničným diplomatom v Rusku.

„V priebehu zaisťovania bezpečnosti ruskej telekomunikačnej infraštruktúry boli odhalené anomálie špecifické iba pre užívateľov mobilných telefónov Apple a spôsobené fungovaním doposiaľ neznámeho škodlivého softvéru,“ uviedla začiatkom júna FSB.

Spoločnosť Apple tieto tvrdenia poprela. Americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA), s ktorou Apple podľa FSB úzko spolupracuje, sa odmietla vyjadriť.

Zákaz používania prístrojov Apple na služobné účely bol odvtedy v Rusku zavedený v rade úradov a podnikov, napríklad na ministerstve priemyslu a obchodu, na ministerstve školstva či v zbrojárskom koncerne Rostech.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #iPhone #iPad #Rusko #digitalizácia