Požiar na havajskom ostrove Maui má už 80 obetí, evakuuje sa ďalšie mesto

Počet obetí požiaru na havajskom ostrove Maui stúpol na 80, predchádzajúca bilancia uvádzala 67 mŕtvych. Oznámili to tamojšie úrady.

12.08.2023 10:08 , aktualizované: 10:51
Wailuku / Havaj / Foto: ,
Ľudia stoja pred evakuačným centrom v havajskom meste Wailuku
debata

Novo sa evakuuje okolie mesta Kaanapali, ku ktorému sa nebezpečne priblížili plamene. Evakuácia začala len niekoľko hodín po tom, čo sa obyvatelia začali vracať do neďalekého mesta Lahaina, kde oheň spálil celé bloky zástavby.

S 80 obeťami je požiar na Havajských ostrovoch najhoršou prírodnou katastrofou v tamojších dejinách. Stovky ľudí je nezvestných, a počty obetí tak môžu ďalej stúpať.

Hasiči podľa úradov stále pokračujú v práci a oheň ešte nie je úplne pod kontrolou. Diaľnica vedúca von z mesta Lahaina je otvorená, úrady ľuďom odporúčajú sa oblasti vyhnúť kvôli toxickým splodinám v ovzduší.

Naopak prístup na západnú časť ostrova, kde leží aj mesto Kaanapali, je obmedzený. V piatok večer miestneho času bolo v evakuačných strediskách 1 418 ľudí. Úrady organizujú dopravu potravín a ľudí, ktorí prišli o strechu nad hlavou. Verejnosť žiadajú, aby posielala len textové správy a netelefonovala a nepreťažovala tak sieť, uviedli v zatiaľ poslednej správe úrady na Maui.

Oheň na Maui spôsobil ohromné škody predovšetkým v historickej Lahaine, ktorá bola v 19. storočí hlavným mestom bývalého Havajského kráľovstva. Zhorel okrem iného 200 rokov starý kostol Waiola (predtým Wainee), na ktorého cintoríne sú pochovaní havajskí králi a kráľovné.

V piatok začali úrady evakuovaným obyvateľom umožňovať návrat do Lahainy. Na uliciach mesta bolo možné vidieť obhorené výťahové šachty, ktoré ostali po zničených bytových domoch, kostry automobilov pod spadnutými stĺpmi alebo trampolíny a kolobežky znetvorené extrémnymi teplotami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Havaj #lesné požiare