Najhorší požiar v histórii USA za 100 rokov. Oheň na Maui si vyžiadal najmenej 93 obetí

Počet potvrdených obetí lesných požiarov na havajskom ostrove Maui stúpol na 93. Predstavitelia okresu Maui vo vyhlásení informovali, že dve z obetí identifikovali. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

13.08.2023 07:35 , aktualizované: 13:10
Havaj, požiar Foto: ,
Vyhorené autá po požiari v piatok 11. augusta 2023 v Lahaine na Havaji.
debata (3)

Guvernér štátu Havaj Josh Green v sobotu varoval, že počet mŕtvych by ešte mohol „značne“ vzrásť, keďže pokračujú forenzné práce na identifikáciu obetí. Stovky ľudí zostávajú nezvestné, zatiaľ čo stovky ďalších zapĺňajú úkryty na Maui po úteku pred plameňmi, uvádza spravodajský portál BBC.

„Určite to bude najhoršia živelná pohroma, ktorej kedy Havaj čelil,“ vyjadril sa Green. Požiar, ktorý spustošil historické mesto Lahaina, je už najsmrteľnejší lesný požiar v USA za storočie.

Požiare sú v súčasnosti zväčša pod kontrolou. V častiach ostrova pokračuje úsilie o ich úplné uhasenie. Úrady sústredili svoje úsilie o prehľadanie ostatkov pobrežnej oblasti ostrova, pričom im v tom pomáhajú psy vycvičené na nájdenie tiel. Dosiaľ prehľadali len tri percentá stanovenej oblasti, povedal policajný náčelník na Maui John Pelletier.

Popredný predstaviteľ Federálnej agentúry pre zvládanie krízových situácií (FEMA) Jeremy Greenberg pre BBC povedal, že na Havaj poslali extra podporu, ktorá zahŕňa mestské pátracie a záchranné tímy a hasičské tímy. Dodal, že zatiaľ čo takmer tisíc ľudí je stále potrebné kontaktovať, niektorí z nich môžu byť v bezpečí, ale z viacerých dôvodov mimo dosahu.

Od vypuknutia požiarov oheň zničil alebo poškodil zhruba 2 200 stavieb, pričom 86 percent z nich sú obytné budovy, povedal Green. Straty sa podľa guvernéra približujú odhadom k šiestim miliardám dolárov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #požiar #Havaj