Argentínu šokoval extrémny populista Milei. V primárkach porazil všetkých

V nedeľných argentínskych primárkach určujúcich kandidátov na prezidenta pre októbrové voľby pozbieral najviac hlasov krajne pravicový populista Javier Milei. Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej to otriaslo argentínskym politickým establishmentom.

14.08.2023 07:33
Javier Milei Foto: ,
Javier Milei v sídle svojej kampane po zatvorení volebných miestností počas primárnych volieb v Buenos Aires v Argentíne.
debata (13)

Milei získal podľa oficiálnych výsledkov okolo 30 percent hlasov odovzdaných v primárkach, zatiaľ čo kandidáti hlavného opozičného bloku len 28 percent a kandidáti terajšej vládnej koalície 27 percent.

Milei je obdivovateľom bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Hlása, že argentínska centrálna banka by mala byť zrušená, klimatickú zmenu považuje za lož, sexuálnu výchovu označuje za sprisahanie proti rodine a tiež presadzuje uvoľnenie pravidiel pre držanie ručných strelných zbraní.

Analytici sa zhodujú, že Milei, ktorý získal na popularite rozhorčeným brojením proti „politickej kaste“, si v primárkach viedol oveľa lepšie, než sa čakalo, a teraz je vážnym uchádzačom o prezidentskú funkciu v juhoamerickej krajine zmietané hospodárskymi problémami.

Orbán Čítajte viac Budapešť ako odstrašujúci príklad pre európskych pravičiarov. Orbánov populizmus ničí maďarskú ekonomiku
13 debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína #populizmus #Javier Milei