Letisko v Catanii dočasne uzavreli pre erupciu Etny

Letisko v Catanii predĺžilo v pondelok až do večerných hodín svoju dočasnú uzávierku spôsobenú erupciou sopky Etna.

14.08.2023 11:27 , aktualizované: 14:25
debata (2)

„Z dôvodu erupcie Etny a padajúceho popola sú lety pozastavené do 20.00 h,“ informovalo letisko na svojej webstránke. Najskôr prevádzku pozastavilo len do 13.00 h.

Starosta mesta Catania Enrico Trantino zároveň zakázal v oblasti používanie motocyklov a bicyklov, a to počas nasledujúcich 48 hodín. „Niekoľko oblastí je totiž pokrytých vrstvou sopečného popola“, informovala radnica na svojej webstránke. Sopečný popol sa môže na cestách rýchlo stať klzkým a zvýšiť nehodovosť.

Letisko Vincenza Belliniho známe aj pod označením Catania-Fontanarossa leží na východe Sicílie, a teda v jednej z najobľúbenejších turistických destinácii v Taliansku. Vlani odbavilo približne desať miliónov cestujúcich.

Z dôvodu sopečnej aktivity Etny ho naposledy na deň zavreli 21. mája. Odstavené bolo – na viac dní – aj v júli po tom, ako v tamojšej príletovej hale vypukol požiar.

Etna je so svojimi 3324 metrami najvyššou aktívnou sopkou v Európe. Za posledných 500.000 rokov zažila časté malé aj rozsiahlejšie erupcie. Patrí tak k vôbec najaktívnejším sopkám na svete.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sicília #Etna