Susedom nosili torty, teraz Bulharov v Británii vinia zo špionáže pre Rusko

Troch bulharských občanov v Británii obvinili zo špionáže pre Rusko. Zatkli ich ešte vo februári. To, že prebieha veľké vyšetrovanie týkajúce sa národnej bezpečnosti, zverejnila teraz verejnoprávna BBC.

16.08.2023 06:00
Bulharsko spioni Britania Foto:
Zľava Rusev, Ivanová a Džambazov.
debata (1)

Trojicu vinia z toho, že s nekalým úmyslom vedome vlastnili falošné identifikačné dokumenty. Sú medzi nimi pasy, občianske preukazy a ďalšie doklady z Británie, Bulharska, Francúzska, Talianska, Chorvátska, Španielska, Slovinska, Grécka a tiež Česka.

Podľa BBC vo februári zadržali päť ľudí. Troch z nich aj obvinili a vo väzbe sú dodnes. Zadržiava ich Metropolitná polícia, ktorá je celoštátne zodpovedná za riešenie prípadov špionáže. V septembri sa má rozhodovať o ich kaucii. V januári ich čaká súdny proces.

Túto trojicu tvorí 45-ročný Orlin Rusev, 41-ročný Bizer Džambazov a 31-ročná Katrin Ivanová. Všetci žili v Británii dlhé roky, mali rôzne zamestnania a bývali na viacerých adresách na predmestiach. Rusev robil početné obchody s Ruskom a na svojom profile na sieti Linkedin uvádza, že mal firmu, ktorá sa zaoberala spravodajskou činnosťou v oblasti zachytávania s sledovania komunikácie a elektronických signálov. Podľa BBC tvrdil, že pôsobil aj ako poradca pre bulharské ministerstvo energetiky. Ako svoju poslednú adresu udával prímorský dom v Great Yarmouth.

Džambazov a Ivanová žili spolu ako pár v Harrow na severozápade Londýna. On pracoval ako vodič v nemocnici a ona na Linkedine uvádza, že bola asistentkou v laboratóriu súkromnej zdravotníckej firmy. Do Británie sa presťahovali zhruba pred desiatimi rokmi a pôsobili v organizáciách, ktoré pomáhali Bulharom aklimatizovať sa v Británii a voliť v bulharských voľbách zo zahraničia.

BBC oslovila susedov na dvoch ich predchádzajúcich adresách. Pár im bežne nosil ako darčeky torty a koláče. Na ich poslednej adrese v Harrow strávila polícia viac ako týždeň prehľadávaním ich domu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #špionáž #hybridná vojna #vojna na Ukrajine