'Naučíme vás milovať svoju vlasť'. Rusi na budove školiaceho centra vyvesili transparent s mapou 'veľkého Ruska'

Na budove školiaceho centra v ruskom meste Tambov vyvesili transparent s nápisom „Naučíme vás milovať svoju vlasť“. Na banneri je zároveň vyobrazená mapa Ruska zahŕňajúca celú strednú a východnú Európu, rozdelené Nemecko, Fínsko, Grécko, bývalú Juhosláviu, stredoázijské štáty, Mongolsko a Aljašku. Poukázalo na to napríklad konto Visegrád 24 na platforme X, predtým známej ako Twitter.

16.08.2023 10:10
naučíme vás milovať vlasť, Veľké Rusko, Tambov Foto:
Transparent s nápisom „Naučíme vás milovať svoju vlasť“ v Ruskom meste Tambov.
debata (113)

Na transparent upozornili prostredníctvom Telegramu miestne médiá, ktoré podotkli, že v školiacom centre sa učia vodiči traktorov, operátori vysokozdvižných vozíkov, žeriavov, bagrov či buldozérov.

Ukrajinská odplata sa blíži, varuje Kyjev
Video
Ukrajinský úrad pre strategickú komunikáciu (afustratcom) zverejnil na svojich sociálnych sieťach animované video, v ktorom varuje, že sa Rusku pomstí za utrpenie Ukrajincov. / Zdroj: Ukrajinský úrad pre strategickú komunikáciu

Nie je to pritom prvý raz, čo sa ruskí predstavitelia pýšia mapami z minulých storočí. V máji šéf ruského ústavného súdu Valerij Zorkin priniesol ruskému vodcovi Vladimirovi Putinovi kópiu francúzskej mapy zo 17. storočia, ktorou chcel šéfovi Kremľa dokázať, že Ukrajina v tom čase neexistovala. Obaja sa síce rozplývali nad touto historickou mapou bez Ukrajiny, no v skutočnosti ju na mape mali priamo pod nosom. Pri zväčšení mapy bolo jasne vidieť nápis „Vkraine ou Pays des Cosaques“, v preklade „Ukrajina alebo krajina kozákov“. Toto územie bolo vtedy súčasťou Poľsko-litovskej únie.

putin Čítajte aj Putin: Konflikty vo svete spôsobuje 'neokoloniálny' Západ. Aký je ich cieľ podľa ruského vodcu?

V marci zasa na Ukrajine vznikla petícia za premenovanie Ruskej federácie na Moskovskú federáciu a samotného Ruska na historický názov Moskovija. Ukrajinci chceli týmto ukázať, že Rusko nie je dedičom Kyjevskej Rusi, ako to Kremeľ dlhodobo omieľa v rámci svojej propagandy, ale Moskovského kniežatstva. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vtedy nevylúčil premenovanie agresorského štátu, čo sa v Rusku stretlo s pobúrením.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #propaganda #vojna na Ukrajine