V Britskom múzeu v Londýne sa kradlo. Zmizli aj predmety staré 3 500 rokov

Britské múzeum v Londýne v stredu uviedlo, že prepustili zamestnanca pre krádež predmetov z muzeálnej zbierky. Informuje agentúra AP.

16.08.2023 22:38
Britské Múzeum v Londýne Foto: ,
Britské múzeum v Londýne na archívnej snímke.
debata

Múzeum nariadilo aj nezávislú kontrolu bezpečnosti a začalo vyšetrovanie. K ukradnutým predmetom patria zlaté šperky a klenoty z polodrahokamov a skla z obdobia od 15. storočia pred n. l. po 19. storočie n. l.

Väčšinu „zmiznutých, ukradnutých alebo poškodených“ predmetov múzeum označilo za „drobné kusy“ uložené v sklade, ktoré neboli v poslednej dobe vystavované.

„Naša priorita je teraz trojaká: po prvé získať naspäť ukradnuté predmety; po druhé zistiť, čo sa proti tomu dalo urobiť; a po tretie urobiť čokoľvek vrátane investícií do bezpečnosti a záznamov zbierok, aby sa to už neopakovalo,“ povedal predseda múzea George Osborne.

Múzeum uviedlo, že proti jednotlivcovi budú podniknuté právne kroky, pričom prípad vyšetruje londýnska Metropolitná polícia.

Britské múzeum bolo založené v roku 1753 a patrí k najznámejším galériám sveta. Jeho zbierky obsahujú približne osem miliónov predmetov vrátane starovekých artefaktov, ako sú egyptské múmie či mramorové sochy pochádzajúce z chrámu Parthenón.

debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #Londýn #Veľká Británia #Britské múzeum