Nemecká vláda schválila návrh zákona o legalizácii konopy na rekreačné účely

Nemecká vláda v stredu napriek kritike opozície a sudcov schválila návrh zákona, ktorý legalizuje nákup a držbu malého množstva konopy na rekreačné účely. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

17.08.2023 17:33
cannabis, marihuana, konope Foto: ,
Rastlina konopy v Cannabis Museum v Berlíne.
debata (6)

Z návrhu zákona vyplýva, že osoby staršie ako 18 rokov budú môcť pre vlastnú spotrebu vlastniť až 25 gramov a pestovať maximálne tri rastliny konopy.

Marihuana sa bude môcť pestovať a predávať v kluboch, ktoré môžu mať až 500 členov. Pre kluby a ich členov budú platiť prísne pravidlá – marihuanu budú môcť distribuovať iba svojim členom v množstve maximálne 50 gramov mesačne a v neutrálnom obale.

Popík: Tresty za drogy nechránia spoločnosť
Video
Zdroj: TV Pravda

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach označil návrh zákona za „prelomový“ v postoji Nemecka k marihuane. Takto chce bojovať proti nelegálnej distribúcii tejto omamnej látky na čiernom trhu, znížiť kriminalitu súvisiacu s drogami a umožní to tiež jej bezpečnejšiu konzumáciu, uviedol Lauterbach.

Dodal, že pre maloletých bude užívanie tejto drogy naďalej zakázané, a že vláda spustí informačnú kampaň o zdravotných rizikách jej užívania najmä pre mladých ľudí.

Návrh zákona musí schváliť dolná komora nemeckého spolkového parlamentu (Bundestag). Poslanci o ňom budú rokovať po letnej prestávke.

Marihuana / Fajčenie / Čítajte aj Prieskum: Takmer štvrtina Slovákov má skúsenosti s marihuanou, najviac ľudia z Bratislavy
6 debata chyba
Viac na túto tému: #marihuana #konopa