Britskú zdravotnú sestru uznali vinnou z vraždy siedmich novorodencov

Súdna porota v anglickom Manchestri uznala v piatok zdravotnú sestru Lucy Letbyovú vinnou z vrážd siedmich bábätiek a z pokusu o vraždu šiestich ďalších. Päť chlapčekov a dve dievčatká podľa vyšetrovateľov v rokoch 2015 a 2016 usmrtila tým, že im do krvného obehu vpichla vzduch. Podľa BBC nikto v moderných britských dejinách toľko bábätiek nezabil.

18.08.2023 16:13
Lucy Letbyová Foto: ,
Súdna kresba z pojednávania v meste Manchester s bývalou zdravotnou sestrou Lucy Letbyovou (uprostred)
debata

Letbyová (33) pracovala s chorými a predčasne narodenými deťmi na novorodeneckom oddelení nemocnice v Chesteri na severozápade Anglicka.

Súd s Letbyovou sa začal vlani v októbri. Letbyová čelila celkovo 22 obvineniam a porota uznala vinu aj v prípade pokusov o vraždy ďalších šiestich detí. V dvoch bodoch ju spod obvinenia oslobodila, v ďalších bodoch porotcovia ani po viac ako 100 hodinách konzultácií neboli schopní dospieť k verdiktu. Výšku trestu má súd oznámiť v pondelok.

Letbyovú zatkli po sérii úmrtí na novorodeneckom oddelení nemocnice Grófky z Chesteru na severozápade Anglicka, ku ktorým dochádzalo od júna 2015 do júna 2016. V spomenutom období v zariadení výrazne stúpol aj počet prípadov, keď novorodenci upadali do bezvedomia. Letbyová opakovane poprela, že ubližovala deťom. Prokuratúra ju označila za „vypočítavú“ ženu, pričom použila metódy zabíjania, po ktorých „neostávalo veľa stôp“.

Lucy Letbyová Foto: SITA/AP
Lucy Letbyová Lucy Letbyová

Podľa obžaloby obetiam injekčne zavádzala vzduch do ciev, prekrmovala ich mliekom a podávala nadmerné množstvo inzulínu. Súdna porota dospela k verdiktu po 22 dňoch zvažovania.

Polícia u nej však pri zatknutí v roku 2018 našla ručne napísaný odkaz, kde bolo napísané: „Vedome som ich zabila, pretože nie som dosť dobrá, aby som sa o ne starala.“ Zdravotná sestra sa v ňom tiež označuje za „strašného“ a „zlého“ človeka.

Na súde zaznelo, že kolegovia spozorovali súvislosť medzi kolapsom bábätiek a službou Letbyovej. Prokurátor Nick Johnson uviedol, že Letbyová „zmanipulovala“ kolegov, aby verili, že séria úmrtí je „len sled nešťastných náhod“. Niektorí novorodenci začali mať problémy hneď po odchode rodičov od detskej postieľky.

Posledné obete boli dvaja z trojičiek, ktorých na súde spomínali ako bábätká O, P a Q. Dieťa O zomrelo po návrate Letbyovej z dovolenky, dieťa P zomrelo deň po svojom súrodencovi. Údajne sa pokúsila zabiť aj dieťa Q, ale súd pri tomto obvinení nedokázal dospieť k verdiktu.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotná sestra #novorodenci