Jun, Biden a Kišida sa dohodli na konzultáciách v prípade spoločnej hrozby

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol, japonský premiér Fumio Kišida a prezident USA Joe Biden sa v piatok v Camp Davide dohodli, že v prípade spoločného ohrozenia budú túto záležitosť medzi sebou konzultovať. TASR správu prevzala z agentúry Jonhap.

18.08.2023 21:58
bide, kišida, jun Foto: ,
Americký prezident Joe Biden (uprostred) s juhokórejským prezidentom Junom Sok-jolom (vľavo) a japonským premiérom Fumiom Kišidom (vpravo) počas ich príchodu na summit v americkom meste Camp David 18. augusta 2023.
debata (1)

Ide o prvý takýto záväzok týchto troch krajín, pričom dohoda zdôrazňuje naliehavosť spoločnej reakcie na výzvy ako jadrová hrozba zo strany Severnej Kórey a narušenie dodávateľských reťazcov.

„My, lídri Japonska, Kórejskej republiky a Spojených štátov zaväzujeme naše vlády trojstranne medzi sebou konzultovať, urýchlene, s cieľom skoordinovať naše reakcie na regionálne výzvy, provokácie a hrozby ovplyvňujúce naše spoločné záujmy a bezpečnosť,“ uviedli štátnici v dokumente. Ten nešpecifikuje hrozby ži výzvy, ktoré si budú vyžadovať konzultáciu. Zdroje z prostredia juhokórejskej prezidentskej kancelárie však uviedli príklady ako obchodné spory, raketová hrozba Severnej Kórey, vážne provokácie na mori, či iné hrozby.

Joe Biden Čítajte viac Stretne sa Biden s Kimom? Šéf Bieleho domu je na to pripravený, klásť si podmienky nebude

V prípade, že sa niektorá z trojice krajín rozhodne informácie nezdieľať, pretože konkrétnu hrozbu za hrozbu pre seba samú nepovažuje, nebude ich musieť zdieľať, uviedol zdroj.

Biden, Jun a Kišida sa dohodli aj na každoročných trojstranných stretnutiach vrcholných predstaviteľov svojich krajín, ministrov obrany a zahraničných vecí, i poradcov v oblasti národnej bezpečnosti. Takisto plánujú uskutočňovať spoločné vojenské cvičenia a spolupracovať v zdieľaní údajov o Severnej Kórei. Chcú posilniť spoluprácu s cieľom z

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fumio Kišida #Jun Sok-jol #prezident Joe Biden