Generál, ktorý dozeral na obnovu Notre-Dame, zahynul v Pyrenejach

Pri páde počas vysokohorskej túry na francúzskej strane pohoria Pyreneje v piatok zahynul generál Jean-Louis Georgelin, ktorý z poverenia vlády dohliadal na renováciu požiarom vážne poškodenej katedrály Notre-Dame v Paríži. V sobotu o tom informoval spravodajský web France Info.

19.08.2023 12:33
Georgelin Foto: ,
Jean-Louis Georgelin, bývalý francúzsky armádny generál, dohliadal na rekonštrukciu katedrály Notre Dame v Paríži. Na zábere z 25. mája 2023 drží nástroj používaný na prestavbu strechy parížskeho monumentu.
debata

Jeho smrť potvrdil aj zástupca prokuratúry v meste Foix – metropole departementu Ariege na juhozápade Francúzska. Príčina smrti je predmetom vyšetrovania.

Web France Info s odvolaním sa na oddiel horskej žandarmérie informoval, že telo muža, ktorý bol oficiálne identifikovaný ako generál Georgelin, bolo objavené pri zásahu jej príslušníkov na svahoch hory Mont-Valier.

Žandarmériu zalarmoval správca chaty Des Estagnous, keď sa jeden z ubytovaných hostí v piatok večer nevrátil z túry.

zväčšiť Katedrála Notre-Dame na zábere zo 17. júla 2023. Foto: SITA/AP
Notre-Dame Katedrála Notre-Dame na zábere zo 17. júla 2023.

Na smrť 74-ročného generála Georgelina medzičasom už reagoval francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý v statuse na platforme X napísal: „Smrťou generála Jeana-Louisa Georgelina stratili Francúzi jedného zo svojich najväčších vojakov. Francúzsko prišlo jedného zo svojich veľkých služobníkov. A Notre-Dame o architekta svojho znovuzrodenia“.

Starostka: Obrovská strata

Rektor-arcibiskup Chrámu Matky Božej v Paríži Olivier Ribadeau-Dumas vo svojej reakcii vyzdvihol, že generál Georgelin viedol tím koordinujúci rekonštrukčné práce „s húževnatosťou, presvedčením a láskou ku katedrále a cirkvi, aby sa (katedrála) Notre-Dame mohla otvoriť koncom roka 2024“.

Parížska primátorka Anne Hidalgová označila smrť generála Georgelina za obrovskú stratu. Uviedla, že to bol veľmi uznávaný muž s autoritou.

„Dokázal vytvoriť ľudské a organizačné podmienky potrebné na úspešnú obnovu Notre-Dame. Rád hovorieval, že bez talentu všetkých mužov a žien, ktorí sa podieľali na tomto jedinečnom projekte, diele celého života, by nebol nikým,“ uvádza sa v Hidalgovej statuse na sociálnych sieťach.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #Pyreneje #rekonštrukcia Notre-Dame