Kanada na boj s požiarmi volá armádu, opäť horí aj Grécko, požiar na Tenerife bol založený úmyselne

Kanada do boja s rozsiahlymi lesnými požiarmi v provincii Britská Kolumbia nasadí armádu. Na sociálnej sieti twitter to uviedol kanadský premiér Justin Trudeau. Hasenie plameňov na západe krajiny naďalej komplikuje vietor a sucho, evakuáciu úrady nariadili pre viac ako 35 000 ľudí.

19.08.2023 17:46 , aktualizované: 20.08.2023 21:55
požiare Foto: ,
Rýchlo sa šíriaci lesný požiar ohrozujúci ohrozuje kanadskú provinciu Britská Kolumbia. Na zábere dym z požiaru v oblasti McDougall Creek vo štvrtok 17. augusta 2023.
debata (2)

„Obdržali sme a schválili žiadosť Britskej Kolumbie o federálnu pomoc. Nasadzujeme prostriedky kanadských ozbrojených síl a poskytujeme zdroje na pomoc s evakuáciami a ďalšími logistickými úlohami,“ napísal na sociálnej sieti Trudeau.

Vyprázdnili 20-tisícové mesto

Britská Kolumbia už v piatok vyhlásila kvôli požiarom núdzový stav, ktorý úradom poskytuje vyššie právomoci na riešenie mimoriadnych situácií, píše agentúra Reuters. K dnešnému večeru je vydaný príkaz na evakuáciu pre viac ako 35 000 osôb, ďalších 30 000 ľudí je v evakuačnej pohotovosti. Pri dosiaľ najväčšej evakuačnej akcii v regióne fakticky vyprázdnili hlavné mesto Severozápadných teritórií, 20-tisícový Yellowknife.

Požiar sa sústredí pri meste Kelowna, vzdialenom asi 300 kilometrov východne od Vancouveru. Žije tam okolo 150 000 obyvateľov.

Kanada zažíva najhoršiu sezónu lesných požiarov v histórii, v celej krajine horí viac na 1000 miestach. S ohňom bojujú aj Severozápadné teritóriá. V celej krajine bolo spálených približne 140 000 kilometrov štvorcových území, čo je takmer trojnásobok rozlohy Slovenska.

Na druhej strane hranice v USA medzitým utieklo v štáte Washington pred lesnými požiarmi niekoľko tisíc ľudí. Miestne médiá informovali o najmenej jednom úmrtí.

Grécke úrady v sobotu nariadili evakuáciu siedmich dedín v blízkosti severovýchodnej hranice s Tureckom v dôsledku rozsiahleho letného požiaru, ktorý sa vymkol spod kontroly.

Horí aj pri Solúne

Hasičská služba uviedla, že požiar sa snažilo dostať pod kontrolu viac ako 100 hasičov, ktorým pomáhalo deväť lietadiel zhadzujúcich vodu. Lesný požiar vypukol v sobotu skoro ráno pri dedine Melia, východne od mesta Alexandroupolis. Príkazy na evakuáciu boli vydané preventívne a neboli hlásené žiadne škody na budovách ani zranenia ľudí.

Ďalší menší požiar horel neďaleko Solúna, druhého najväčšieho mesta Grécka. Hasiči predtým dostali pod kontrolu požiar na ostrove Kefalonia v západnej časti krajiny.

Návrat dovolenkárov z horiaceho Grécka: Ako na Titanicu
Video

Minulý mesiac boli ničivé požiare v centrálnej časti Grécka a na ostrove Rodos, kde si vyžiadali evakuáciu približne 20-tisíc turistov.

Na španielskom ostrove Tenerife zase dnes evakuovali ďalších obyvateľov z ich domovov, pretože rozsiahly lesný požiar na severovýchode ostrova stále nie je pod kontrolou. Plamene však zatiaľ nezasiahli významnejšie turistické oblasti, informovala agentúra Reuters. Agentúra AFP s odvolaním sa na miestne záchranné zložky napísala, že domovy muselo kvôli ohňu opustiť už 26-tisíc ľudí.

Regionálny prezident Fernando Clavijo, ktorý sa odvolával na vyšetrovanie miestnej polície, v nedeľu uviedol, že požiar bol založený úmyselne. Neuviedol však, či polícia niekoho zatkla.

Medzičasom lepšie poveternostné podmienky pomohli hasičom pokročiť v boji s požiarom, ktorý sa počas ostatných dní vymkol spod kontroly. Pohotovostné služby v nedeľu uviedli, že dosiaľ zhorelo 11 600 hektárov borovicového lesa a krovín.

Najhorší za 40 rokov

Požiar vypukol v stredu v hornatom národnom parku v oblasti sopky Teide a rýchlo sa rozšíril. Podľa premiéra Clavija ide pravdepodobne o jeden z najväčších požiarov na ostrove za posledných štyridsať rokov.

Úrady v sobotu nariadili ďalšie evakuácie kvôli zhoršujúcemu sa počasiu. „Počasie sa zmenilo a museli sme evakuovať mestá na severe Tenerife, konkrétne päť oblastí,“ oznámil jeden z predstaviteľov miestnej samosprávy. Dodal, že v noci sa zvýšila teplota, klesla vlhkosť a zosilnel vietor. Úrady sa podľa neho zatiaľ vyhli stratám na životoch, čo je ich hlavným cieľom. Obľúbené turistické oblasti požiar zatiaľ nezasiahol a obe letiská na ostrove pokračujú v obvyklej prevádzke, napísala agentúra Reuters.

Požiare na Kanárskych ostrovoch sú bežné, väčšinou sa im ale nedostane toľko pozornosti, pretože ich hasiči rýchlo dostanú pod kontrolu. Teraz je situácia iná, pretože šírenie ohňa pomáhajú vietor a vyschnutá vegetácia, napísal dnes web CanarianWeekly. Oblasť je tiež ťažko prístupná po zemi a hasiči sa musia spoliehať predovšetkým na lietadlá.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #lesné požiare #Britská Kolumbia