Údery do srdca Ruska sa Ukrajine vyplácajú, velenie vzdušných síl je pod tlakom

Velenie ruských vzdušných a kozmických síl je pravdepodobne pod silným tlakom, aby zlepšilo protivzdušnú obranu nad západnou časťou Ruskej federácie. Vo svojej zvodke o vývoji vojny na Ukrajine to píše britské ministerstvo obrany.

20.08.2023 14:30
dron Foto:
Vyšetrovatelia pracujú na mieste poškodenej výstavnej haly v obchodnej štvrti v Moskve po útoku dronom v piatok 18. augusta 2023.
debata (144)

Podľa agentúry DPA ministerstvo poukazuje na to, že v posledných mesiacoch vzrástol rozsah hrozieb objavujúcich sa vo vnútrozemí Ruska.

Údery na ciele v Rusku sú pritom zo strategického hľadiska dôležité: ruský prezident Vladimir Putin totiž „takmer určite napadol Ukrajinu s predpokladom, že to nebude mať priamy vplyv na obyvateľov Ruska“, píše sa v zvodke.

Ukrajinské drony ničia ruské tanky
Video

Britská stanica BBC pripomenula, že útokom bezpilotných lietadiel bolo už viackrát vystavené ruské hlavné mesto Moskva a dokonca i samotný Kremeľ. Pribúdajú aj správy o nasadení protilietadlových raketových systémov S-200 sovietskej výroby, ktoré Ukrajina už vyradila, ale zdá sa, že ho v súčasnosti používa na likvidáciu pozemných cieľov.

BBC predpokladá, že v tejto situácii bude v Rusku vyvíjaný mimoriadny tlak na náčelníka štábu vzdušných síl generálplukovníka Viktora Afzalova.

moskva, útok dronov, vojna na ukrajine Čítajte viac Britský analytik: Útoky dronmi na Moskvu vysielajú silný odkaz

Hlavný veliteľ týchto síl, generál Sergej Surovikin, je stále nezvestný – podľa správy britských tajných služieb bol pravdepodobne zadržaný v súvislosti s vzburou časti žoldnierov Vagnerovej skupiny z júna, dodala stanica BBC.

Sergej Surovikin Čítajte viac Kde je Surovikin? Nie je k dispozícii, rekreuje sa, odkázal vyhýbavo šéf výboru ruskej Dumy
144 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ruská armáda #vojna na Ukrajine