Stíhačky F-16 prinesú 'paritu' na nebi, tvrdí expert. Rusko varuje pred eskaláciou vojny

Dodanie stíhačiek F-16 Ukrajine by mohlo spôsobiť dôležitý zvrat v boji ukrajinskej armády proti ruským okupantom. Ako referuje web news.sky.com, tvrdí to expert na obranu Michael Clarke, niekdajší generálny riaditeľ britského Royal United Services Institute (RUSI).

21.08.2023 13:26
Dánsko Ukrajina Zelenskyj návšteva F-16 Foto: ,
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský a dánska premiérka Mette Fredeksenová sedia v stíhačke F-16 na leteckej základni Skrydstrup v dánskom Vojense 20. augusta 2023.
debata (106)

Clarke tvrdí, že tieto bojové lietadlá pomôžu Ukrajine vniesť na oblohu „paritu“. Nahradia pritom lietadlá zo sovietskej éry a pomôžu zaplátať nedostatky v ukrajinských vzdušných silách.

Volodymyr Zelenskyj v Dánsku a Holandsku o stíhačkách F-16
Video

Dánsko sa zaviazalo vyslať na Ukrajinu 19 lietadiel, kým Holandsko by ich mohlo poslať až 42, no presný počet zatiaľ neoznámilo. Stíhačky presunú na Ukrajinu, keď sa ukrajinskí piloti naučia, ako ich používať. Piloti sú v počiatočnej fáze výcviku a ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov minulý týždeň povedal, že šesť mesiacov výcviku považuje za minimum.

„F-16 sú oveľa lepšie (než to, čo má Ukrajina v súčasnosti),“ povedal Clarke a dodal: „Nahradia si straty vo vzdušných silách, keďže od začiatku vojny zatiaľ stratili asi 70 lietadiel. Ďalších asi 70 dostanú (z Holandska a Dánska).“

Clarke tvrdí, že stíhačky F-16 „sú rovnako dobré ako Su-35, ktoré má Rusko teraz a sú lepšie ako čokoľvek, čo majú Ukrajinci, takže im to poskytne paritu“.

F-16 Čítajte aj Nastal deň D. Ukrajinci začali s výcvikom na stíhačky F-16, zabrať musia aj v angličtine

Rusko v pondelok varovalo, že rozhodnutie Dánska a Holandska poskytnúť Ukrajine stíhačky F-16 prispeje k eskalácii konfliktu, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

„Fakt, že Dánsko sa teraz rozhodlo darovať Ukrajine 19 lietadiel F-16 vedie k eskalácii konfliktu,“ cituje ruského veľvyslanca v Dánsku Vladimira Barbina dánska agentúra Ritzau.

„Schovávajúc sa za premisu, že sama Ukrajina musí stanoviť podmienky mieru, necháva Dánsko svojimi činmi a slovami Ukrajine len možnosť pokračovať vo vojenskej konfrontácii s Ruskom,“ dodal Barbin.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj,... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
stíhačka Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, stíhací pilot a holandský premiér Mark Rutte pózujú pred stíhačkou F-16 v holandskom Eindhovene, v nedeľu 20. augusta 2023.

Zelenskyj ďakuje Dánsku za sľub, že pošle stíhačky F-16 na boj proti Rusku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok v Kodani poďakoval dánskym zákonodarcom za pomoc v odolávaní ruskej invázii. Povedal to deň po tom, čo Dánsko a Holandsko oznámili, že poskytnú Kyjevu stíhačky F-16 americkej výroby. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

Zelenskyj v prejave v dánskom parlamente povedal, že ak bude invázia Ruska úspešná, vojenskou agresiou Kremľa budú ohrozené aj ďalšie časti Európy.

Ukrajinci presadnú do stíhačiek F-16. Čo musia zvládnuť na boj s Rusmi?
Video
Otočka, vývrtka, únik. Ukrajinskí piloti absolvujú výcvik na stíhačkách F-16, keď to podporili USA. Washington má dať zelenú aj dodávkam lietadiel F-16 Kyjevu, ale nebude to hneď. / Zdroj: US Air Force

„Hrozba bude visieť nad všetkými susedmi Ruska, ak Ukrajina nezvíťazí,“ uviedol Zelenskyj.

„Demokracie sa môžu stať terčom – rakiet alebo žoldnierov alebo destabilizačných pokusov. Ale Ukrajina zvíťazí,“ vyhlásil.

Ukrajina, Rusko, vojna na Ukrajine Čítajte aj Údery na tyl Rusov môžu spôsobiť paniku medzi ruskými vojakmi v prednej línii. Ich obrana je krehká

Prezident opísal Ukrajinu ako štát brániaci západné hodnoty slobody a demokracie proti tyranii. Ukrajina musí byť správne zásobovaná (zbraňami), aby odrážala oveľa väčšiu silu Ruska, povedal.

Ukrajina vyvíja tlak na západných spojencov, aby jej poskytli stíhačky F-16. Ukrajinské ozbrojené sily disponujú iba lietadlami zo sovietskych čias a postup proti ruským pozíciám je bez leteckej podpory veľký hendikep, hovoria analytici.

Aj v prípade dodávky F-16 veliteľ vzdušných síl USA v Európe generál James Hecker minulý týždeň vyhlásil, že zásadne nezmenia vojnu v prospech Ukrajiny. Mať letky stíhačiek F-16 pripravené na boj môže trvať „štyri či päť rokov“, povedal.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #vojna na Ukrajine #stíhačka F-16 #F-16 #Volodymyr Zelenskyj