Grécki hasiči bojujú s ďalším lesným požiarom, Francúzsko trápi vlna horúčav

Grécki hasiči bojujú s rozsiahlym lesným požiarom, ktorý v pondelok vypukol v stredogréckej oblasti Boiótia (Viotia), približne 100 kilometrov severne od hlavného mesta Atény. Desiatky miliónov ľudí vo Francúzsku čelia neskorej letnej vlne horúčav.

21.08.2023 15:56
Grécko / Lesné požiare / Alexandroupolis / Foto: ,
Ľudia sledujú lesný požiar pri meste Alexandroupolis 20. augusta 2023
debata

Proti ohňu zasahuje v Boiótii približne 56 hasičov, ktorým pomáhajú štyri lietadlá. Úrady vyzvali obyvateľov v blízkosti zasiahnutej oblasti, aby opustili svoje domovy. Miestne úrady varovali pred „extrémnym“ rizikom vzniku požiaru v oblastiach v okolí Atén a na juhu krajiny.

V Grécku už tretí deň vyčíňa rozsiahly a ťažko kontrolovateľný lesný požiar neďaleko prístavného mesta Alexandrupoli. Hasiči zasahujú na viacerých miestach a snažia sa zastaviť plamene smerujúce k národnému parku Dadia. S plameňmi bojovalo viac ako 200 hasičov s pomocou lietadiel, dobrovoľníkov a polície. V oblasti úrady vyhlásili núdzový stav.

Veľmi horúce a suché podmienky zvyšujú riziko vzniku požiarov, podľa meteorológov budú v Grécku pretrvávať až do piatka.

Francúzsko sa „škvarí“ v neskorej letnej vlne horúčav

Desiatky miliónov ľudí vo Francúzsku v pondelok čelia neskorej letnej vlne horúčav. Rekordne vysoké teploty sa očakávajú aj vo svetoznámej vinárskej oblasti v údolí rieky Rhona a horúčavy na juhovýchode komplikujú hasenie lesného požiaru.

Horúčavy majú podľa predpovedí vyvrcholiť v utorok a stredu, Najhoršie na tom budú južné časti krajiny, kde v pondelok ortuť teplomera prekračovala hranicu 40 stupňov Celzia.

Zdravotnícke úrady vyhlásili v 50 z 96 depar­tementov pevninského Francúzska druhý najvyšší stupeň výstrahy pred horúčavami a v niektorých oblastiach zvažujú aj maximálnu, červená kategóriu. „Niektoré teplotné rekordy budú možno prekonané, predovšetkým v utorok v údolí rieky Rhona, kde sa očakáva 40 až 42 stupňov Celzia,“ oznámila štátna Meteo France.

Súčasná vlna horúčav je „intenzívna a dlhá“ a „obzvlášť neskorá v rámci sezóny“, dodala služba. Po dusivom lete s rekordnými teplotami a lesnými požiarmi v minulom roku prežívalo Francúzsko väčšinu leta 2023 ako typické dovolenkové obdobie – vyhla sa mu intenzívna vlna horúčav v júli.

Súčasné vysoké teploty sú najvyššie v tejto letnej sezóne, uviedla Meteo France. V súčasnosti bojuje s požiarom neďaleko obce Chanousse na juhovýchode Francúzska okolo 260 hasičov, oznámilo Združenie pre prevenciu a nahlasovanie lesných požiarov. Plamene už pohltili asi 100 hektárov lesa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #lesné požiare