'Siloviki' navrhujú Putinovi to, čo Prigožin. Žiadajú hlavu Šojgua

Jastrabi v ruských silových štruktúrach od prezidenta Vladimira Putina očakávajú, že spraví zmeny vo vedení armády, odvolá ministra obrany Sergeja Šojgua a vyhlási vojnový stav i všeobecnú mobilizáciu. Tvrdí to agentúra Bloomberg odvolávajúca sa na dobre informované zdroje.

21.08.2023 16:49
Russia Putin Foto: ,
Minister obrany Sergej Šojgu (vpravo) podáva v Kremli hlásenie prezidentovi Vladimirovi Putinovi.
debata (55)

„Zástancovia tvrdej línie v bezpečnostných službách chcú nahradiť Šojgua v rámci prechodu na agresívnejšiu vojnu. Súčasťou toho by bola aj všeobecná mobilizácia a vojnový stav, uvádza päť ľudí oboznámených so situáciou,“ napísal Bloomberg.

Pozor, kontrola! Ruský minister Šojgu v zákopoch na Ukrajine
Video
Ruský minister obrany Sergej Šojgu navštívil pozície ruskej okupačnej armády na Ukrajine. / Zdroj: Ruské ministerstvo obrany

Viacerí predstavitelia špeciálnych služieb sa podľa zdrojov agentúry zasadzujú aj za odvolanie šéfa generálneho štábu Valeria Gerasimova. ‚Siloviki‘, ako sa v Rusku hovorí predstaviteľom silových štruktúr, tak prakticky opakujú požiadavky, ktorých splnenie si šéf Vagnerovej žoldnierskej armády Jevgenij Prigožin chcel pred dvoma mesiacmi vynútiť ozbrojenou vzburou. Bloomberg však pripúšťa, že zatiaľ nevidno žiadne príznaky, že by sa Putin rozhodol obetovať Šojgua či Gerasimova.

VIDEO: Prigožin kričí na šéfov ruskej armády.

Video

Moskva, ktorá sa snaží ubrániť si nezákonne anektované územia pred ukrajinskou protiofenzívou, potrebuje čerstvé sily. Podľa americkej rozviedky, na ktorú sa odvoláva denník New York Times, ruskej armáde za pol druha roka vo vojne padlo už 120-tisíc vojakov a pri zarátaní zranených jej straty dosiahli 300-tisíc.

Záložníci, povolaní vlani na jeseň v rámci čiastočnej mobilizácie, už generálom nestačia. V auguste zrejme ruská armáda vyčerpala rezervy, čoho dôkazom je skutočnosť, že velenie presúva sily pozdĺž frontovej línie, aby "zapchalo diery“, napísali analytici Inštitútu pre štúdium vojny ISW.

Ukrajinská protiofenzíva síce nepriniesla výrazné územné zisky, značne však vyčerpáva a degraduje ruské sily, upozornil ISW.

„Kremeľ si však uvedomuje, že vlaňajšia mobilizácia naštrbila verejnú podporu vojne a poškodila Putinovu popularitu, a preto odkladá ťažké rozhodnutie,“ usudzuje portál Moscow Times.

Mobilizácia! Takto prebieha výcvik ruských odvedencov
Video
Výcvik odvedencov pri čiastočnej mobilizácii v Rusku. / Zdroj: Ruské ministerstvo obrany

Ruské regióny dostali koncom marca pokyn na masívny nábor dobrovoľníkov a vojakov slúžiacich na základe kontraktov. Celkovo majú podľa Bloombergu za úlohu zabezpečiť 400-tisíc nových regrútov.

Za štyri mesiace sa im však plán podarilo naplniť len na niečo viac ako polovicu. „Celkovo zmluvu s armádou podpísalo viac ako 231-tisíc ľudí na zmluvu,“ informoval podľa denníka Komsomoľskaja pravda začiatkom augusta zástupca šéfa ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev.

Legislatívny základ pre nové hromadné odvody je už pripravený. Na jar parlament prijal zákon o elektronických predvolaniach, ktorý umožňuje zakázať odchod z krajiny jednoduchým zaslaním oznámenia cez portál Gosuslugi. V júni zase poslanci schválili zvýšenie veku pre nástup na základnú vojenskú službu na 30 rokov, čím sa počet brancov zvýšil o 2,3 milióna ľudí.

Zákon „bol napísaný pre veľkú vojnu, pre všeobecnú mobilizáciu a teraz to už zaváňa touto veľkou vojnou“, povedal pre portál Gazeta.ru šéf branného výboru Štátnej dumy Andrej Kartapolov.

Koncom minulého týždňa však člen spomínaného parlamentného výboru generálporučík Viktor Sobolev podľa portálu News.ru ubezpečil verejnosť , že „netreba očakávať žiadnu mobilizáciu“ a fámy, ktoré sa objavili v telegramových kanáloch, sú „na sto percent dezinformáciami“. „Teraz pokračuje plánovaný nábor do zmluvnej služby. A robí sa to na dobrovoľnom základe, aby sa zväčšila veľkosť našej armády,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Sergej Šojgu #mobilizácia #Bloomberg #vojna na Ukrajine